Cele mai nocive grăsimi, reduse de astăzi din produsele alimentare. Lege pentru acizii grași trans

Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

Acizii grași trans din alimente sunt cele mai nocive grăsimi, responsabile de starea de sănătate a consumatorilor, conform InfoCons. Astăzi intră în vigoare legea ce prevede limitarea acizilor grași trans. 

Începând de astăzi, 1 aprilie 2021 au intrat în vigoare prevederile Legii nr. 182/19.08.2020 pentru stabilirea de acizi grași trans în produsele alimentare destinate consumului uman, Lege publicată în Monitorul Oficial nr. 758/19.08.2020.

Acizii grași trans sunt acizii grași cu cel puțin o legătură dublă neconjugată carbon-carbon, în configurație trans (AGT). Operatorii economici din sectorul alimentar au obligația de a introduce pe piață alimente cu un conținut de AGT de maxim 2g/100 g de grăsime din conținut.

Operatorii care nu respectă prevederile legii pot fi sancționați cu amenzi de la 10.000 până la 30.000 lei și produsele alimentare vor fi retrase din consum.

Cele mai nocive grăsimi

Acizii trans sunt cele mai nocive grăsimi din alimente, considerate responsabile pentru declanșarea unor afecțiuni (boli cardiovasculare, accident vascular cerebral, diabet, cancer, Alzheimer) ce provoacă anual 50.000 de decese În Europa.

Dar cum poate identifica un consumator de pe eticheta unui produs care este cantitatea de acizi grași trans, dacă legea nu obligă operatorii economici să specific acest lucru pe eticheta? Citiți cu atenție etichetele produselor alimentare și evitați-le pe cele care conțin grăsimi hidrogenate.

Măsura luată de Comisia Europeană vizează alimentele bogate în grăsimi procesate, precum:

–      Margarina;

–       Mezelurile;

–       produsele de tip fast food;

–       produsele de patisserie;

–       Prăjiturile;

–       Biscuiții;

–       popcornul pentru microunde;

–       Chipsurile;

–       mâncarea semi-preparată;

–       supele la plic;

–       Maioneza;

–       cremele tartinabile;

–       diverse tipuri de sosuri sau cerealele preambalate.

Produsele alimentare care nu sunt conforme au putut fi comercializate până astăzi, 1 aprilie 2021. După această dată, introducerea lor pe piață va fi interzisă.

“În condițiile în care România a ajuns pe primele locuri în cadrul Uniunii Europene la cele mai multe boli tip: cancer, obezitate infantilă este momentul să ne solidarizăm și să înțelegem că viitorul nostru și viitorul copiilor nu poate există decât dacă avem sănătate. Sănătatea înseamnă cum trăim, ce facem, ce aer respirăm, dar mai ales ce mâncăm. În condițiile acestui semnal de alarmă al Comisiei Europene sper să ne trezim cu toții și producătorii să fie mai responsabili iar autoritățile publice ale statului să își ducă la împlinire menirea pe care o au în slujba cetățeanului”, a declarat Sorin Mierlea – Președinte InfoCons.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel