Cozonacul este unul dintre preparatele tradiționale nelipsite de pe masa de Paști.
Vă propunem o rețeta simplă a lui Chef Sorin Bontea pentru un cozonac fraged, gustos și pufos.
Ingrediente: 1 kg făină, 350 grame de zahăr, 8 gălbenușuri, coaja rasă de la o portocală, coaja rasă de la o lămâie, 50 ml de ulei-1/2 linguriță de sare, 14 grame drojdie uscată, o esență de vanilie, un pachet de unt, 1 litru de lapte cu 3,5% grăsime, 150 grame zahăr, 8 albușuri, 80 grame cacao, 250 grame nucă pisată, 25 ml esență de rom
Laptele se pune la încălzit, aproximativ 400 ml. Într-un bol se amestecă ingredientele uscate, respectiv făina, drojdia, coaja de lămâie și coaja de portocală. După ce se amestecă ingredientele, trebuie să faceți în mijloc o gaură. Separat gălbenușurile de ou se amestecă cu sarea până în momentul în care se omogenizează. Se topesc 150 grame de unt.
În laptele cald se dizolvă laptele, amestecând constant până se topește zahărul. Se adaugă esența de vanilie, ouăle amestecate cu sarea și laptele în care s-a topit zahăru peste ingredientele uscare. Toate aceste ingrediente se amestecă până când aluatul are consistență.
Separat se amestecă uleiul cu untul topit. Când coca s-a omogenizat bine, adaugă untul amestecat cu uleiul, puțin câte puțin. Aluatul se frământă cu mâinile până se încorporează uleiul și untul.
Pentru a obține un cozonac pufos și fraged, care se rupe fâșii, trebuie să frământați de mai multe ori coca pentru a-i da mult aer. Timp de oră și jumătate se lasă aluatul la crescut, însă la fiecare jumătate de oră se mai frământă puțin și se împăturește.
Până crește aluatul, puteți pregăti umplutura de cozonac. Albușurile se bat spumă cu zahărul și se obține o bezea. Apoi, se adaugă cacao, nuci și esența de rom. Coca gata crescută o împărțiți în două. Fiecare jumătate se împarte și ea în două.
Întindem una dintre cele 4 bucăți într-un dreptunghi. Compoziția se împarte și ea în 4 și se întinde pe foaia în formă de dreptunghi. Foaia se rulează și se repetă același lucru și la celelalte 3 foi.
Se împletesc câte 2 rulouri, tava se unge cu ulei. Se așează cozonacul în tavă. Trebuie lăsat în tavă să mai crească aproape 45 minute. Pe deasupra, se unge cozonacul cu un amestec de ou și lapte. Puteți presăra și zahăr. Cozonacul se bagă la cuptor pentru 50 minute, la 170 grade.
Vezi și - Rețetă drob de miel delicios. Trucul folosit de un chef celebru
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News