Ce spune secretarul Comisiei de la Veneţia despre confiscarea maşinilor

markert
markert

Thomas Markert, secretarul Comisiei de la Veneţia, a declarat că i se pare justificabilă confiscarea maşinii în cazurile extreme de şoferi vitezomani. Recomandarea Comisiei este și de ștergere din Constituție a articolului referitor la garantarea proprietăţii private, a mai adăugat Thomas Markert.

"Recomandarea noastră este ca în privinţa articolului privind garantarea dreptului la proprietate să fie cel puţin ştearsă această propoziţie", a spus Markert, care a dat şi exemplul din Bulgaria, unde Comisia de la Veneţia a avizat procedura specială de confiscare a proprietăţilor acelora care nu au putut justifica averea şi neconformitatea acesteia cu venitul declarat.

 De asemenea, întrebat despre opinia premierului Victor Ponta privind posibilitatea confiscării maşinilor şoferilor vitezomani care sunt surprinşi circulând cu peste 200 kilometri la oră, Markert a răspuns că, în cazurile extreme, o astfel de măsură este justificabilă, deşi în ţările europene nu există o practică a confiscării maşinilor pentru încălcările Codului Rutier.

 "Cred că în alte ţări este posibil să fie confiscat instrumentul unei infracţiuni, dar de obicei nu este confiscată maşina unui şofer care încalcă Codul rutier, deoarece astfel de încălcări sunt foarte frecvente. Dar în acest caz extrem mie mi se pare justificabilă,  nu cred că ar fi o problemă din punctul de vedere al standardelor europene", a afirmat Markert.

 El a arătat că nu e nicio problemă de drept privind ridicarea temporară a maşinii unui vitezoman de către poliţişti, însă este un subiect de dezbatere dacă în ultimă instanţă judecătorul poate hotărî confiscarea maşinii.

 Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, la dezbaterea organizată de Forumul constituţional, că este dispus să fie luat de guler şi "dat afară din biroul de premier" pentru ideea de a se facilita printr-o prevedere constituţională confiscarea maşinilor provenite din infracţiuni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel