Ce să faci dacă câinele tău a mâncat dulciuri. Ce este xilitolul, ingredientul prezent în tot mai multe alimente. Poate fi fatal

Ce să faci dacă câinele tău a mâncat dulciuri / Foto: PIxabay, de Emma Morin
Ce să faci dacă câinele tău a mâncat dulciuri / Foto: PIxabay, de Emma Morin

Află în articol ce trebuie să faci dacă câinele tău a mâncat dulciuri.

Câinele tău a mâncat bomboane? Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să îți dați seama ce tip de dulciuri a mâncat și în ce cantitate.

Cea mai mare preocupare legată de bomboane este riscul reprezentat de ingredientul xilitol. Xilitolul este un alcool de zahăr folosit în mod obișnuit ca îndulcitor artificial și este toxic pentru animalele de companie. Acest ingredient este adesea folosit în alimentele fără zahăr, dar apare în tot mai multe produse în fiecare zi, chiar și atunci când acestea nu sunt etichetate ca fiind fără zahăr.

Cel mai adesea, xilitolul se găsește în guma fără zahăr, bomboane fără zahăr și produse de patiserie fără zahăr. Sunați imediat medicul veterinar dacă credeți că câinele dumneavoastră a consumat xilitol.

Simptomele la care trebuie să fii atent

Câinii sunt din ce în ce mai expuși riscului de expunere la aceste produse, deoarece din ce în ce mai multe produse conțin xilitol. Substanța dăunează ficatului câinelui, iar semnele clinice de otrăvire se pot dezvolta în mai puțin de 30 de minute până la o oră. Ingerarea provoacă o eliberare masivă de insulină. Scăderea zahărului din sânge (hipoglicemia) care rezultă poate provoca slăbiciune, poticnire, colaps și chiar convulsii. După această etapă, apar semne de boală hepatică.

Dacă sunt detectați suficient de devreme, în decurs de două ore, câinii afectați pot fi obligați să vomite. Dacă apar simptome complete de hipoglicemie, câinele dumneavoastră trebuie să fie tratat de un medic veterinar până când glicemia animalului revine la normal.

Nu există antidot

Pentru multe rase mici, otrăvirea cu xilitol poate fi fatală dacă veterinarul nu intervine imediat. Nu există un antidot cunoscut pentru intoxicația cu xilitol și singura terapie este de susținere. Obiectivele tratamentului sunt corectarea hipoglicemiei și prevenirea dezvoltării insuficienței hepatice acute.

Câinii cu siguranță au slăbiciune pentru dulciuri, iar unii vor merge cu lăcomie și râvnă după orice produs dulce din casă. Trebuie să protejăm casa pentru câini și să ne asigurăm că patrupezii noștri nu pot ajunge în locurile în care păstrăm gumele și bomboanele care conțin xilitol.

Și ambalajele sunt periculoase

Bomboanele tari pot dăuna câinilor. Cantitățile mari de bomboane tari și gumă se pot aglomera în stomac și pot provoca risc de obstrucție a stomacului.

Pe lângă riscul de bomboanelor în sine, ambalajele pot reprezenta și ele o problemă. Învelișurile se pot bloca în gâtul sau tractul intestinal al animalului dvs. de companie, necesitând o intervenție chirurgicală pentru a le îndepărta. Foliile au potențialul de a provoca iritații gastrointestinale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel