Urmărește emisiunea live


Ce planete se pot observa pe cer în septembrie. SPECTACOL!

Foto Facebook / Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”
Foto Facebook / Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”

După spectacolul oferit de către Antares (planeta gigant) şi Perseidele, în septembrie mai putem observa patru planete: Mercur, Venus, Jupiter, Saturn.

„Septembrie ne aşteaptă cu trei planete vizibile seara pe cer şi o apariţie a lui Mercur”, scriu pe Facebook astronomii de la Observatorul „Amiral Vasile Urseanu”.

Saturn, Mercur, Jupiter şi Venus dar şi Spica, cea mai luminoasă stea din constelaţia Fecioarei, vor fi vizibile pe cer, seara, în luna septembrie.

Pe 22 septembrie se va produce echinocţiul de toamnă, când Soarele se va afla pe ecuatorul ceresc. Ziua va fi aproximativ egală cu noaptea de pe 26 septembrie. În emisfera nordică durata zilei scade, iar în cea sudică creşte, anunţă experţii de la Observatorul astronomic, care prezintă principalele evenimente ale lunii.



Fazele Lunii în septembrie

Pe 7 septembrie se produce faza de Lună Nouă, la ora 3:48. Luna nu se poate vedea. Apoi, începând cu 8 septembrie, Luna se vede seara pe cer.
Pe 13 septembrie se produce faza de Primul Pătrar, la ora 23:42. Luna se vede seara pe cer.
Pe 21 septembrie se produce faza de Lună Plină, la ora 2:54. Luna se va vedea toată noaptea în zilele de 20 şi 21 septembrie.
Pe 29 septembrie se produce faza de Ultimul Pătrar, la ora 4:45. Luna se vede în a doua jumătate a nopţii.

Planetele observabile cu ochiul liber

Seara, înspre apus, se văd două planete, cel puţin în prima jumătate a lunii septembrie, anunţă astronomii. Este vorba Venus, care se va vedea toată luna, şi Mercur, care va avea o apariţie favorabilă pentru observaţii în prima jumătate a lui septembrie.

Venus este foarte strălucitoare şi se vede seara, înspre apus, începând cu ora 19:40, timp de două ore. Priviţi înspre orizont şi nu foarte sus se va vedea şi Venus, ca o simplă stea.

Venus se apropie de Pământ şi devine din ce în ce mai strălucitoare şi mai spectaculoasă prin telescop.

Şi Mercur îşi face apariţia pe cerul de seară, fiind vizibilă între Venus şi locul de apus al Soarelui. Pentru a o vedea, priviţi înspre locul unde a apus Soarele, apoi la Venus şi apoi între, unde ar trebui să vedeţi o stea nu la fel de strălucitoare, dar destul de uşor de văzut.

Apoi, Jupiter şi Saturn sunt două planete care se văd în aceeaşi regiune de cer. Sunt vizibile imediat după cum se face seară, înspre sud-est. Se află cel mai bine poziţionate pentru observaţii între orele 22 şi 23, înspre sud. Priviţi înspre sud, la orele respective, nu foarte sus faţă de orizont, doi aştri strălucitori care nu pâlpâie. Cel mai strălucitor dintre ei este Jupiter, iar celălalt este Saturn.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel