Ce mâncau românii de Revelion în urmă cu 50 de ani. Preparatele surpriză de pe mesele de sărbătoare

Ce mâncau românii de Revelion în urmă cu 50 de ani. Preparatele surpriză de pe mesele de sărbătoare  / Foto: Pexels
Ce mâncau românii de Revelion în urmă cu 50 de ani. Preparatele surpriză de pe mesele de sărbătoare / Foto: Pexels

Află în articol ce mâncau românii de Revelion în urmă cu 50 de ani.

Am întâlnit noul an cu multă speranță, alături de familie sau prieteni și cu mese întinse. În prezent, de Revelion românii prepară bucate tradiționale, dar și altele mai sofisticate, din alte bucătării ale lumii. Totuși, în urmă cu 50 de ani meniul românilor de Anul Nou arăta cu totul altfel. Pe rețelele de socializare au apărut în ultimele zile imagini cu meniurile de Revelion servite de restaurantele din România în vremea comunismului, în urmă cu mai mult de 40 de ani.

Spre exemplu, un restaurant din Iași a servit la Revelionu 1980/1981 “Whiscky Gold”, “Cnochete de creier” și... “Clătite cu ciuperci speciale”, scrie Ziarul de Iași. Din același meniu se poate observa că șampania era la fel de populară și acum 40 de ani. O sticlă era împărțită la 3 persoane. Alte preparate din meniu sunt: cârnăciori de porc speciali, roșii umplute a la Moscova, pateuri cu brânză, icre tarama, piftie de pasăre, sarmale asortate cu afumătură, friptură de curcan la tavă, mușchi de porc împănat, colaci moldovenești, prăjitură diplomat. La băuturi se mai oferea cafea cu ciocolată, vin fetească de Cotnari, apă minerală și ciocolatină.

Cât costa un meniu de Revelion

Un alt meniu, pregătit un meniu pentru Revelionul 1965/1966, are și prețurile aferente.  Astfel, un loc la masa de sărbătoare a unui alt restaurant costa 60 de lei, în banii acelor vremuri. Un pahar de 50 de grame de coniac sau lichior costa atunci 2,90 lei, friptura de porc avea un preț de 7,40 lei pentru 250 de grame, iar desertul, o “prăjitură cu ciocolată” de 70 de grame costa 1,75 de lei. Șnițelul de porc costa 5,95 lei, iar sărmăluțele cu carne de porc aveau un preț de 5,10 lei.

Un alt meniu, de la Ferma Tomești, din pentru Revelionul 1988/1989, avea o mulțime de preparate inedite. Mâncarea rece de vânat, leibărvuști, cotletul haiducesc, pește în saramură a la Grigore sau gălușcuțele în cuib, erau doar unele dintre ele. Băutura specială a acestui local era țuica fiartă cu cu covrigei sărați, ceva de care probabil mulți dintre noi nici nu am auzit în prezent.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel