Caz șocant în Italia. Unui român i s-a refuzat transplantul de inimă

operatie
operatie

Un medic din Italia a șocat atât comunitatea română cât și pe italieni, după ce a refuzat să-i facă un transplat de inimă unui român, angajat în Peninsulă, pe motiv că nu merită inima unui italian.

Este vorba despre cazul lui G.N., 53 anni, de naționalitate română, angajat pe o navă a unui armator italian. Bărbatul era ţinut în viaţă cu o inimă artificială mecanică, după ce avusese un infarct și avea nevoie urgentă de un transplant de inimă pentru a supraviețui, scrie adevărul.it.

Potrivit Ilgazzettino, românul era să moară după ce un chirurg italian a considerat că unui român nu merită să-i fie transplantată o inimă de italian.

Medicul a fost chemat de la Padova la un spital din Mestre pentru a decide asupra transplantului de inimă pentru un român și a refuzat să facă operaţia, încercând să-l expedieze în România, scrie Il Gazzettino.

"Să-şi facă transplantul în România, nu aici", ar fi spus medicul și a semnat fişa de transfer a bolnavului, de la Mestre către România, "pentru continuarea tratamentului" şi "pentru a fi pus în lista de aşteptare pentru un transplant".

Însă românul, din cauza stării sale foarte grave, nu putea fi transportat până în țară așa că personalul medical de la Mestre l-a transferat la Udine, unde există un alt spital specializat în transplanturi de cord.

Marţi 21 august, românul a fost operat cu succes la spitalul Santa Maria della Misericordia de o echipă condusă de profesorul Ugolino Livi şi în scurt timp se va putea întoarce în România pe picioarele lui.

Potrivit aceleiași surse, cardiochirurg chemat să decidă asupra transplantului s-a răstit la colegii lui veneţieni: "De ce nu-l operaţi voi? Indicaţiile de la Nord Italia Transplant, inimile italienilor trebuie date de preferinţă italienilor."

Acest caz a stârnit vâlvă în toată partea de nord a Italiei, atrăgând atenția și Consilierului Regional din Veneto, Claudio Sinigaglia.

El a cerut ca Regiunea să facă o anchetă în cazul refuzului transplantului pentru român.

"O întâmplare absurdă, care riscă să mineze imaginea şi deontologia unei instituţii de frunte a sănătăţii din Veneto, la care apelează cu încredere şi speranţă pacienţi din toate regiunile italiene şi, deseori, şi din alte naţiuni Dacă lucrurile au stat aşa cum povesteşte presa, cred că acest caz este aberant. Cer de aceea preşedintelui Comisiei de Sănătate Leonardo Padrin să-i convoace pe responsabilii de la Direcţia spitalelor din Padova şi secretarul regional pentru sănătate, pentru a reconstrui cu exactitate cele întâmplate şi să aflăm dacă într-adevăr Centrul de transplanturi din Padova şi North Italian Tranplant au adoptat criteriul ca organele donate de italieni trebuie să fie implantate de preferinţă conaţionalilor" a declarat Sinigaglia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel