Caz Khashoggi. Turcia, ancheta internațională

Turcia a cerut miercuri deschiderea unei anchete internaţionale asupra morţii jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, ucis în 2 octombrie în consulatul ţării sale la Istanbul, şi pentru care Ankara acuză autorităţile de la Riad.

"În stadiul actual, considerăm că o anchetă internaţională este indispensabilă", a declarat ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, citat de agenţia naţională de presă Anadolu.

"La început, am spus că formăm un grup de lucru cu Arabia Saudită şi că nu intenţionăm să prezentăm afacerea în faţa unei curţi internaţionale", a mai spus Mevlut Cavusoglu într-un discurs în parlament.

El a adăugat că guvernul turc şi-a schimbat părerea.

"Vom întreprinde totul pentru a face lumină asupra tuturor aspectelor ale acestei crime", a mai declarat ministrul de externe.

Moartea lui Jamal Khashoggi

Jamal Khashoggi, editorialist saudit critic al puterii de la Riad, a fost ucis la 2 octombrie în consulatul ţării sale la Istanbul unde a mers pentru o serie de demersuri administrative. La peste o lună după moartea jurnalistului în vârstă de 59 de ani, corpul său încă nu a fost găsit. Potrivit presei turce, anchetatorii sunt de părere că asasinii au dezmembrat şi apoi au dizolvat cadavrul în acid.

De la începutul afacerii, puterea de la Ankara, care a descris o "crimă premeditată" comisă de o echipă de 15 agenţi saudiţi, a căutat să menţină presiunea asupra Riadului prin intermediul unor "scurgeri" de informaţii în presa locală preluate pe larg de mediile internaţionale. După ce iniţial au negat vehement asasinarea lui, autorităţile saudite au sfârşit prin a afirma că jurnalistul a fost ucis în cursul unei "operaţiuni neautorizate" de Riad.

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a afirmat sâmbătă că a transmis inclusiv guvernelor de la Riad, Washington şi Paris înregistrări legate de moartea lui Jamal Khashoggi. Aceste declaraţii au condus la o polemică cu Parisul, ministrul de externe francez, Jean Yves Le Drian, afirmând că "nu are cunoştinţă" de un schimb de informaţii din partea Turciei şi a explicat că Erdogan joacă un "joc politic în actualele circumstanţe".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel