EXCLUSIV  ”Casă și mașină gratis pentru români din diaspora”. Ilan Laufer, inițiatorul legii repatrierii, PRECIZĂRI esențiale

Roxana Neagu / 30 oct 2019 / 11:14 Salveaza PDF Comentarii

O lege a iritat românii care sunt în țară, după ce în spațiul public s-a vehiculat că statul român le dă casă și mașină, gratis, românilor din diaspora, doar dacă se întorc acasă. Ilan Laufer, inițiatorul Legii Repatrierii, a oferit mai multe lămuriri. 

”Săptămâna aceasta, am lansat în dezbatere publică un proiect de lege: legea repatrierii. Foarte multă lume a reacționat online că le dau casă și mașină gratis românilor, că am propus acest lucru. Nu, am propus cu totul și cu totul altceva. 

Am propus ca cei care sunt plecați în străinătate, sunt cetățeni români, vor să se întoarcă în țară, îndeplinesc criteriile legi - adică măcar o perioadă de ședere în acea țară (n.r. minimum 3 ani), care poate fi dovedită prin anumite documente (n.r. exemplu: contract de muncă, contract de închiriere locuință) - (...) să aibă posibilitatea să primească statutul de repatriat. Odată ce-l ai - statutul de repatriat n.r. - statul român trebuie să-ți faciliteze câteva chestiuni: 

- să ai acces la programul Prima Casă Diaspora - o versiune a programului Prima Casă, doar că vor avea acces la ei cetățenii români din străinătate, care nu vor fi nevoiți să vină cu adeverință de venit din România, pentru că nu au de unde să vină. Nu le dăm casă de 500.000 de euro, ci un plafon, vin cu un avans, statul garantează creditul, deci fix ca în programul ”Prima Casă”. (...)

- reintegrarea cetățenilor români, prin redobândirea culturii și limbii române pentru copii, în programe After School

- decontarea a două bilete de avion dus-întors, biletele de repatriere să fie suportate de către Ministerul Transporturilor, dar și un container prin care să-și aducă lucrurile înapoi

- ștergerea datoriilor fiscale celor care au plecat - evident, până într-o anumită sumă care face sens. Nu se mai întorc altfel! 

- asigurări de sănătate pentru primul an.” a explicat Ilan Laufer, în cadrul interviului DCNews. 

Te-ar putea interesa


Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.28