Cârnat cu varză la cuptor. Rețeta tradițional românească

Sursa foto: Facebook Daniela Torturi Romanesti Londra
Sursa foto: Facebook Daniela Torturi Romanesti Londra

Cârnatul cu varză la cuptor reprezintă un fel de mâncare absolut delicios, iubit de mulți români.

Ingrediente

- 1 varză murată mare
- 1 cârnat de porc lung
- 1 frunză de dafin
- 1 lingură untură de porc
- 1 linguriţă cimbru uscat
- 1 linguriţă boia de ardei dulce
- ½ linguriţă sare grunjoasă
- ½ linguriţă piper negru măcinat
- ½ linguriţă fulgi de ardei iute

Cum se prepară

Varza murată se scurge bine de zeamă şi se taie pe jumătate. Se toacă fideluță ca la orice mâncare de varză clasică şi se mai scurge de zeamă. Cârnatul se lasă întreg - se alege un cârnat de porc lung care se înţeapă bine pe toate părţile cu o scobitoare, potrivit retetetraditionaleromanesti.ro.

Se pune untura de porc într-o crăticioara şi se adaugă varza acră tăiată fideluță. Se amestecă pe foc şi se adaugă condimente şi plantele aromatice după gust. Se găteşte varza timp de 10 minute sau până când nu mai are zeamă şi îşi schimbă culoarea.

Se aşază cârnatul într-o tavă de cuptor în formă de melc, se adaugă varza călită prin locurile libere rămase astfel încât tot spaţiul liber să fie acoperit. Se dă tava la cuptor pentru 30 minute la 250 grade celsius sau până când varza şi cârnatul sunt rumeniţi.

Se scurge uşor zeama şi grăsimea în exces lăsate de cârnat şi varza şi se mai dă la cuptor pentru 5-10 minute. Se serveşte caldă cu mămăligă şi un ardei iute.

Citește și:

Chiftele de roșii cu feta, gustarea grecească plină de savoare. Rețeta din Santorini

Ingrediente

400 gr roşii (coapte şi dulci)
1 ceapă roşie medie (cca 50 gr)
10 frunze mari de busuioc
10 frunze mari de mentă
1 linguriţă rasă oregano uscat
50 gr feta 
60 gr făina albă
1/2 linguriţă praf de copt
ulei pentru prăjit
sare, piper negru

Crema de ricotta şi feta

150 gr ricotta
50 gr feta
1 lingură ulei de măsline extravirgin
3 linguri apă

Salata de ceapă cu mentă

1 ceapă roşie medie
10 frunze mari de mentă
2 linguri suc de lămâie
1 lingura ulei de măsline
sare

Cum se prepară

Se prepară la început crema prin mixarea cu blenderul vertical a tuturor ingredientelor. Va rezulta o cremă pufoasă şi foarte fină. Se păstrează la frigider până e nevoie de ea.

Ceapa se taie peştişori fini. Se presară cu puţină sare, se masează uşor cu degetele ca să se desfacă. Se lasă 5 minute. Se adaugă sucul de lămâie şi se mai lasă 10 minute. Se adaugă înainte de servire menta tocată şi uleiul de măsline, scrie e-retete.ro.

Roşiile se taie cubuleţe şi se pun într-un bol. Se adaugă deasupra ceapa tăiată cubuleţe, verdeţurile tocate, feta sfărâmată. Se amestecă uşor. Se adaugă făina amestecată cu praf de copt, 1/2 linguriţă de sare şi se râşneşte piper negru. Se amestecă totul până făina e absorbită în totalitate. Din cauză că roşiile lasă suc, va rezulta o compoziţie lipicioasă, care stă pe lingură.

Se încinge într-o tigaie largă ulei de 1 deget. Verificaţi să fie uleiul bine încins. Daţi atunci focul la mediu sub tigaie. Luaţi câte o lingură generoasă din aluatul de chiftele. Aplatizaţi uşor între palme, dându-i formă de turtiță.

Puneţi turtițele în uleiul încins, fără a le înghesui. Prăjiţi câte 2,5 minute per parte. Nu le mişcaţi cât se prăjesc ca să nu le stricaţi forma până prind crustă. Sunt destul de fragile. Când au făcut o crustă rumenă, le întoarceţi. Scoateți chiftelele, pe măsură ce se fac, pe şerveţele ca să se absoarbă excesul de ulei. Vor rezulta 10 clătite. Ele vor avea crusta crocantă, dar interiorul cremos, de la roşii şi feta care se topeşte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel