Când va fi cumpărată Cumințenia Pământului. "Înșelătorie grosolană"

Fostul șef al ANAF Sebastian Bodu atrage atenția asupra unei informații și consideră că toată campania de strângere de fonduri pentru a cumpăra Cumințenia Pământului este o înșelătorie și un circ. 

"Avocatul familiei proprietare a Cumințeniei Pâmântului spune că statul român a semnat un contract de cumpărare a statuii, cu termen de plată la 31 octombrie, astfel că este irelevant, din punctul de vedere al vânzătorilor, dacă suma de 11 milioane de euro, cât este prețul convenit de părți, va fi strâns sau nu din donații publice. Adică statul oricum o va cumpara, acoperind diferența de bani nerealizată din donații, a căror valoare este, azi, puțin peste jumătate de milion de euro.

Daca lucrurile stau așa cum susține avocatul (încă nu am văzut vreo dezmințire), este o înșelătorie grosolană, câtă vreme s-a comunicat: 1) că suma de 11 milioane este oferită de statul român numai dacă, din aceasta, 6 milioane se colectează din donații publice, guvenul alocând restul de 5 milioane si 2) că plata s-ar face sub forma exercitiului dreptului de preempțiune. Acest drept înseamnă că statul este îndreptățit să cumpere sculptura la preț egal cu prețul oferit vânzătorului de către un terț bona fide. Trecând peste faptul că un astfel de terț ofertant nu există, astfel că suma de 11 milioane nu reprezintă o valoare de piață, ci una de evaluare (nu se stie după ce metodă, dat fiind că statuia nu poate fi scoasă din țară), aflăm acum că, de fapt, nu este nici o preempțiune, ci o preferință, un drept de cumpărare exercitat de statul român anterior inițierii campaniei de colectă publică, astfel că suntem in fața unui contract deja încheiat, cu termen de plată pe 31 octombrie.

Circ inutil. Puteau să o cumpere, și gata. Probabil guvernanții au crezut că, de banii ăștia, o pun și de o emoție națională transformată în imagine publică și, deci, în voturi, însă efectul a fost exact pe dos. O să văd pe unde o să scoată cămașa la anul (tehnocrații sau altii), când vom încheia exercițiul financiar cu deficit bugetar de peste 4%. O să le dea bugetarilor, în loc de salarii, bilete la muzeu, să vadă Cumințenia Pământului", a scris Sebastian Bodu pe Facebook. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel