Camera Deputaţilor: Lucrările de extindere a cimitirelor, exceptate de la obţinerea autorizaţiei de construire

Lucrările de extindere a cimitirelor în funcţiune vor fi exceptate de la obţinerea autorizaţiei de construire, conform unui proiect de lege adoptat marţi, în calitate de for decizional, de Camera Deputaţilor, cu 199 de voturi "pentru", 14 contra şi 28 abţineri.

Iniţiativa modifică Legea 102/2014 privind cimitirele, crematoriile umane şi serviciile funerare, astfel încât lucrările de extindere a cimitirelor în funcţiune să fie exceptate de la obţinerea autorizaţiei de construire, prin derogare de la prevederile articolul 3, alineatul 1 din Legea 50/1991.

Comisiile pentru administraţie şi juridică au întocmit un raport comun de adoptare, iar Comisia pentru drepturile omului a emis un aviz favorabil. În schimb, Guvernul nu a susţinut adoptarea acestei iniţiative legislative, iar Comisia pentru sănătate şi familie a emis un aviz negativ.

Conform actului normativ, realizarea oricăror construcţii sau a infrastructurii necesare înfiinţării cimitirului se face după obţinerea autorizaţiei de construire eliberate în condiţiile legii. Pe de altă parte, nu este necesară obţinerea autorizaţiei de construire pentru extinderea cimitirelor în funcţiune în zone prevăzute cu această funcţiune în documentaţia de urbanism, executarea însemnelor, a bordurilor sau a împrejmuirilor locurilor de înhumare, pentru realizarea de obeliscuri sau a altor lucrări de artă plastică în cimitir.

La extinderea şi redeschiderea cimitirului care a fost închis se aplică regulile stabilite pentru înfiinţare.

În expunerea de motive, deputatul PNL Florin Claudiu Roman arată că prin această iniţiativă se doreşte simplificarea procedurilor necesare extinderii cimitirelor aflate în funcţiune.

"Populaţia în unele unităţi administrativ-teritoriale se confruntă cu o criză de locuri de veci, numărul lor se reduce pe zi ce trece, iar în unele zone există riscul ca să nu mai fie niciun loc liber în cimitire", a explicat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel