Bugetul unui municipiu reședință, invalidat de Finanțe. Nu se mai pot opera plăţi şi încasări

Bugetul unui municipiu reședință, invalidat de Finanțe. Nu se mai pot opera plăţi şi încasări
Bugetul unui municipiu reședință, invalidat de Finanțe. Nu se mai pot opera plăţi şi încasări

Bugetul municipiului Focşani a fost invalidat de către Administraţia Finanţelor Publice Vrancea deoarece valoarea creditului bugetar pe anul 2021 este mai mică decât valoarea deja rezervată sau angajată, primăria fiind în situaţia de a nu mai putea opera plăţi şi de a încasa sume la bugetul local, a declarat, marţi, primarul municipiului, Cristi Valentin Misăilă.

'Avem în acest moment comunicările oficiale din partea Administraţiei Finanţelor Publice Vrancea cu privire la invalidarea bugetului municipiului Focşani. Din sistemul electronic al Finanţelor Publice rezultă că valoarea creditului bugetar pe anul 2021 este mai mică decât valoarea deja rezervată sau angajată. În acest moment este oficial faptul că următoarele instituţii publice ale municipalităţii subordonate Consiliului Local, Primăria municipiului Focşani, Direcţia de Dezvoltare Servicii Publice, Poliţia Locală a Municipiului Focşani, Ansamblul Folcloric 'Ţara Vrancei', Ateneul Popular 'Maior Gheorghe Pastia' au bugetele invalidate.'

'Acest lucru ne duce în imposibilitatea de a mai înregistra venituri şi cheltuieli şi nu mai avem posibilitatea de a face plăţi pentru niciun fel de activitate. (...) Având bugetul invalidat, nu mai putem să operăm niciun fel de plată şi niciun fel de încasare în bugetul municipiului Focşani', a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, primarul Cristi Misăilă.

Lipsa bugetului de funcţionare pune în pericol atât derularea unor proiectele cu fonduri europene, cât şi activitatea efectivă a primăriei

'Începând de mâine (miercuri - n.red.), vom notifica toţi operatorii cu care noi avem încheiate contracte de funcţionare în cadrul Primăriei Focşani. Mă refer aici la cei care asigură mentenanţa sistemului informatic, mentenanţa şi funcţionarea sistemelor de tipărire a tuturor documentelor din primărie, mă refer la serviciile de pază, de curăţenie, serviciile de comunicaţii, de furnizare a energiei electrice, a încălzirii. Începând din data de 2 iunie vom suspenda aceste contracte deoarece nu mai avem posibilitatea de a onora plăţile către aceşti furnizori şi nu vrem să avem arierate la buget. Este o situaţie care nu s-a mai întâlnit în nicio primărie din ţară în ultimii 30 de ani. Îmi cer scuze în faţa cetăţenilor dacă, începând cu 2 iunie, vor găsi uşile închise la primărie', a spus edilul.

Apel către Prefectura Vrancea

El a precizat că a cerut Prefecturii Vrancea să se exprime de îndată asupra legalităţii Hotărârii Consiliului Local privind bugetul pe anul 2021 a municipiului Focşani.

'Am comunicat astăzi Instituţiei Prefectului acest lucru, solicitându-i ca în regim de urgenţă să exercite controlul de legalitate asupra Hotărârii CL nr. 101/2021 privind aprobarea bugetului municipiului Focşani pe anul 2021, în ideea în care domnul prefect sper că va da curs acestei solicitări pertinente', a precizat primarul.

Acesta a fost de părere că situaţia în care se regăseşte acum primăria Focşani şi instituţiile subordonate 'este rezultatul votului inconştient al majorităţii din Consiliul Local, PNL-USR-PLUS, susţinând că 'faptele acestor consilieri înseamnă o subminare a economiei locale'.

Primarul a declarat că va convoca Consiliul Local în şedinţă de îndată pentru a propune alocarea de sume din fondul de rezervă pentru funcţionarea primăriei şi a instituţiei subordonate, urmând ca după ce Prefectura va da aviz de nelegalitate să se rediscute întregul buget.

Prin bugetul votat de Consiliul Local la data de 10 mai 2021, mai multor instituţii din subordinea primăriei şi chiar Primăriei municipiului Focşani le-au fost diminuate bugetele de funcţionare, ajungându-se în situaţia în care unor instituţii le-au fost alocate pentru anul în curs mai puţini bani decât cheltuielile deja angajate de acestea până la începutul lunii mai, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel