Bogdan Aurescu, la Budapesta: Ungaria și România reiau discuțiile în dosarul moștenirii Gojdu

gojdu
gojdu

Ungaria și România vor relua discuțiile la nivel de experți pentru a găsi o soluție în dosarul moștenirii Gojdu, a anunțat Ministerul Afacerilor Externe în urma unei vizite la Budapesta a ministrului Bogdan Aurescu.

"În ceea ce privește moștenirea Gojdu, ministrul Bogdan Aurescu a anunțat că a fost convenită, la propunerea sa, reluarea discuțiilor la nivel de experți pentru a identifica soluții în acest dosar", spune MAE într-un comunicat de presă. 

Bogdan Aurescu efectuează joi o vizită oficială la Budapesta, la invitația omologului său ungar, Péter Szijjártó.

Premierul Victor Ponta spunea în februarie 2013 că nu exclude o comisie de control asupra felului cum a fost semnat, pe vremea prim-ministrului Mihai Răzvan Ungureanu, un acord prin care toate bunurile familiei Gojdu erau cedate în favoarea Ungariei, care a naţionalizat această avere în anul 1952.

Ultimul punct sensibil pe agena relațiilor bilaterale româno-maghiare este cazul deputatului UDMR, Marko Atilla, pe numele căruia DNA a dispus începerea urmăririi penale.

Potrivit MAE, Aurescu a solicitat părţii ungare "să pună în aplicare mandatul european de arestare emis în cursul zilei de ieri pe numele fostului deputat Marko Attila. A evidenţiat că aşteptarea părţii române este ca partea ungară să dea curs acestei solicitări".

Ungaria, îndemnată să renunțe la abordările unilaterale

Bogdan Aurescu a evidenţiat că o premisă esenţială pentru consolidarea relaţiei bilaterale, îndeosebi în actualul context geopolitic, este respectarea fundamentelor politico-juridice ale acesteia, şi anume Tratatul de înţelegere, cooperare şi bună vecinătate, semnat în 1996, şi Declaraţia de Parteneriat Strategic, semnată în 2002, conform MAE.

„Cheia cea mai importantă este reprezentată de dialogul şi abordarea consensuală a tuturor aspectelor de interes care trebuie soluționate, dar şi a proiectelor comune - inclusiv atunci când vorbim despre protecția persoanelor care aparțin minorităţilor naționale", a evidențiat ministrul Bogdan Aurescu în cadrul conferinței de presă.

Bogdan Aurescu, în Ungaria: Autonomia pe criterii etnice nu e acceptată

Aurescu a cerut renunțarea la "abordări unilaterale" pentru a fi evitate "tensiuni artificiale" create prin recurgerea la alte canale decât cele diplomatice, inclusiv presa.

Şeful diplomaţiei române a reiterat, în acest context, importanţa acordată de partea română Comitetului de specialitate româno-ungar de colaborare în problemele minorităţilor naţionale, cadrul de dialog convenit de cele două state prin Tratatul de bună vecinătate menit să identifice o soluţie comună la situaţiile cu care se confruntă persoanele aparţinând minorităţilor naţionale.

Aurescu, "dezamăgit" după discuțiile privind minoritățile naționale

Ministrul Bogdan Aurescu a evidenţiat că negocierile pe marginea Protocolului celei de-a opta sesiuni a Comitetului au început încă din anul 2011, şi a exprimat dezamăgirea că, în pofida eforturilor depuse de partea română pe parcursul ultimilor patru ani, precum şi a dialogului constant cu omologul ungar pe această temă, nu a fost posibilă finalizarea acestuia anterior vizitei la Budapesta.

„Vreau să le mulțumesc colegilor noștri care au depus un efort consistent pentru a finaliza negocierea acestui document al Comitetului Mixt. Din păcate, sunt nevoit să constat cu dezamăgire că nu s-a reuşit finalizarea Protocolului, în ciuda eforturilor depuse. Am hotărât astăzi, împreună cu omologul meu, ca săptămâna viitoare acest efort să continue pentru finalizarea documentului şi identificarea soluțiilor reciproc acceptabile, corespunzând interesului ambelor state şi a minorităţilor acestora", a explicat ministrul Bogdan Aurescu. Ulterior finalizării protocolului va fi convenită sesiunea plenară a Comisiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel