Biserica Ortodoxă, atac la Biserica Adventistă pe tema Constituției

Patriarhia Română precizează că menționarea rolului Bisericii Ortodoxe Române în viitoarea Constituție  nu este discriminatorie în niciun fel faţă de celelate culte din România.  Precizarea a venit după ce Biserica Adventistă de Ziua a Şaptea din România şi-a exprimat dezacordul faţă de propunerea menţionării distincte în art. 1 din Constituţia României a rolului istoric al BOR. Biserica Adventistă de Ziua a Şaptea a apărut în istoria poporului român abia la începutul secolului al XX-lea, se mai arată în comunicatul Patriarhiei.

Biserica Adventistă de Ziua a Şaptea vrea ca în Constituţie, la articolul privind rolul Bisericii Ortodoxe şi al Casei Regale "în constituirea şi modernizarea statului român", să nu fie nominalalizată exclusiv BOR, considerând această menţionare exclusivă "o adăugire inutilă, discriminatorie şi jignitoare pentru celelalte 17 culte religioase" recunoscute în România.

În replică Patriarhia Română precizează că: “Articolul propus în Constituţia României referitor la rolul Bisericii Ortodoxe şi al celorlalte culte în constituirea şi modernizarea statului român respectă atât adevărul istoric privind cultul majoritar, cât şi principiul egalităţii cultelor recunoscute din România, aşa cum este stipulat în Legea Cultelor, art. 9, alin. 2”.

Reprezentanţii Patriarhiei amintesc că cele optsprezece culte recunoscute în România sunt egale în faţa legii, dar în context istoric “primul dintre ele a avut o contribuţie spirituală şi materială majoră sau distinctă în constituirea şi modernizarea statului român prin contribuţia lui la Unirea Principatelor (1859), Războiul de Independenţă (1877) şi Unirea cea Mare (1918)”.

Biserica Ortodoxă Română s-a născut odată cu formarea poporului român, în urma predicării Evangheliei Mântuitorului Iisus Hristos în părţile Dobrogei (parte a provinciei romane Scythia Minor), însă Biserica Adventistă de Ziua a Şaptea a apărut în istoria poporului român abia la începutul secolului al XX-lea, mai precizează Patriarhia Română.

 “Deoarece Biserica Ortodoxă Română se distinge net de celelalte culte ca extindere în timp, spaţiu şi număr de membri (principiul distincţiei contribuţiei aduse în istorie), în Statutul pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, aprobat prin hotărâre de Guvern, se menţionează specificul ei de Biserică naţională şi majoritară potrivit vechimii apostolice, tradiţiei, numărului de credincioşi şi contribuţiei sale deosebite la viaţa şi cultura poporului român. Biserica Ortodoxă Română este Biserica neamului românesc (art. 5, alin. 2)”, se mai spune în comunicat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel