Biden s-a răzgândit după mesajul controversat despre conflictul dintre Ucraina și Rusia

Biden
Biden

Joe Biden a dat asigurări joi că orice intrare a trupelor ruse pe teritoriul Ucrainei ar fi considerată o 'invazie', după ce a provocat indignarea Kievului evocând miercuri posibilitatea unei 'incursiuni minore' a Rusiei în Ucraina, relatează AFP. 

Afirmând că a fost 'foarte clar' cu preşedintele rus Vladimir Putin, preşedintele american a declarat: 'Dacă un grup de unităţi ruse, indiferent care ar fi el, traversează frontiera Ucrainei, este o invazie'. 'Asta ar duce la un răspuns economic sever şi coordonat despre care am discutat în detaliu cu aliaţii noştri', a adăugat el, adresându-se presei după o reuniune consacrată proiectelor de infrastructuri.

'Nu trebuie să existe nicio îndoială: dacă Putin face această alegere, Rusia o va plăti foarte scump', a subliniat preşedintele democrat. 'Nu este singurul scenariu pentru care trebuie să ne pregătim. Rusia are o lungă experienţă de măsuri de agresiune care nu reprezintă o acţiune militară deschisă', a precizat el, evocând posibile 'acţiuni derulate de soldaţi ruşi care nu poartă uniforma rusă' sau 'atacuri cibernetice'. 'Trebuie să fim pregătiţi să răspundem şi acestui lucru de o manieră unită şi determinată', a mai spus el.

Joe Biden a provocat o controversă miercuri evocând posibilitatea unei 'incursiuni minore' a Rusiei în Ucraina

'Vrem să le reamintim marilor puteri că nu există incursiuni minore şi ţări mici', a replicat joi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pe Twitter. Între timp, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, i-a luat apărarea joi preşedintelui american, afirmând că acel comentariu privind 'o incursiune minoră' nu reprezintă o undă verde pentru o potenţială invazie rusă a Ucrainei. 'Nu, deloc', a răspuns Stoltenberg, la CNN, unei întrebări în acest sens, relatează Reuters. Stoltenberg a mai declarat la CNN că aliaţii îşi intensifică sprijinul pentru Ucraina, analizând posibile sancţiuni legate de Rusia şi 'luând în considerare o creştere a desfăşurărilor de trupe NATO în partea de est a Alianţei.' El a adăugat că Rusia a fost invitată la o serie de întâlniri pentru identificarea unei soluţii politice. Rusia a prezentat SUA şi NATO o listă de cereri în domeniul securităţii în privinţa cărora nu s-au înregistrat progrese la convorbirile de săptămâna trecută. Oficialii ruşi neagă că Rusia ar avea intenţia de a invada Ucraina, dar Kremlinul a comasat aproape 100.000 de militari în apropierea frontierelor Ucrainei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel