Bărbat la cules de mere, decedat de la o înțepătură de viespe

Un bărbat în vârstă de 37 de ani din Şomeş Odorhei, județul Sălaj, a decedat luni după ce a fost muşcat de o viespe în timp ce culegea mere dintr-o livadă. E al doilea deces din județ datorat înțepăturilor de viespe, înregistrat în ultimele 7 zile.

Primarul comunei Someş Odorhei, Grigore Berinde, a declarat, pentru Agerpres, că bărbatul care se afla luni după-amiază la cules de mere într-o livadă a fost înțepat de o viespe și a intrat în șoc anafilactic. Părinţii bărbatului l-au transportat în casă şi au sunat la 112.

Când ambulanța a ajuns la fața locului bărbatul intrase în stop cardio respirator, iar medicii au încercat manevre de resuscitate timp de o oră. Victima, însă, nu a mai putut fi salvată.

Șoc anafilactic instalat imediat

„Ambulanţa s-a dus în timpi corespunzători şi a găsit persoana în şoc anafilactic, în stop cardio-respirator, după o muşcătură de insectă. Au fost declanşate manevrele de resuscitare cardio-pulmonară timp de aproximativ o oră, cu circa 20 de adrenaline injectate şi masaj, timp în care s-a menţinut tot timpul legătura cu medicul coordonator, care era la o altă solicitare. După o oră, instalându-se semnele evidente, a fost declarat decesul. Aşa ni s-a spus, că a fost înţepat de o viespe", a declarat marţi, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Sălaj.

Acesta este cel de-al doilea deces din județ, din ultimele șapte zile datorat înțepăturilor de viespi.

Un angajat al unei firme de construcţii a decedat, săptămâna trecută, după ce a fost înțepat de o familie de viespi, în comuna Pericei, unde lucra la un drum.

Viespile l-au atacat când omul s-a aplecat să bea apă dintr-o fântână, unde insectele îşi aveau cuibul.

„Un muncitor de la o firmă de construcţii făcea o subforare de drum şi a intrat la un cetăţean în curte să bea apă. Cum a deschis fântâna - proprietarul nu prea foloseşte fântâna, pentru că are hidrofor - o familie de viespi care era acolo l-a atacat. Vreo şapte viespi l-au înţepat, colegii imediat l-au urcat în maşină să-l ducă la spital, dar, din păcate, bărbatul avea alergie şi a decedat", a declarat, la momentul respectiv, primarul comunei Pericei, Bocidai Csaba.

Cum îți dai seama că o înțepătură e periculoasă

Dacă ați fost înțepat de o viespe sau o albină, pot aparea imediat 3 tipuri de reacții:

a) nici o reacție (la prima înțepătură, sunt necesare minim doua contacte ale organismului cu veninul pentru declanșarea reacției alergice sau e un organism „imunizat" prin expunere repetată, așa cum se întâmplă la apicultori);

b) reacție inflamatorie ușoară/moderată - locală (strict în jurul înțepăturii) sau locoregională (la distanță de locul înțepăturii, dar doar pâna la articulația situată deasupra sau dedesubtul locului respectiv), cu durată de maxim câteva zile;

c) reacție sistemică (Edem Quincke sau șoc anafilactic), cu apariție extrem de rapidă (minute) după întțepătură și evoluție potențial letală.

„Pentru tratamentul reacțiilor ușoare sau moderate e suficient toaletă locală la locul înțepăturii și aplicarea de gheață local, eventual unguente cu antiinflamatorii. Se pot administra antihistaminice. Rareori e necesară corticoterapia. În reacțiile severe adrenalina e regina (și dozele mari de corticosteroizi)", arată conf.dr. Tudor Ciuhodaru.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel