Atenţionare de călătorie în Australia

[] []

08 ian 2020 / 16:52
Salveaza PDF Comentarii

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează miercuri că în Australia se menţin starea de dezastru în statul Victoria, starea de urgenţă în statul New South Wales şi alerta pentru teritoriul capitalei australiene - Canberra în urma evenimentelor majore provocate de incendiile de vegetaţie.

Totodată, arată un comunicat al MAE transmis Agerpres, alerte pentru condiţii severe de producere a incendiilor sunt în continuare în vigoare pentru Australia de Vest, respectiv Australia de Sud.

Teritoriul capitalei australiene, Canberra, rămâne cel mai afectat de poluarea cu fum iar autorităţile locale au emis un apel naţional de anulare a oricărei deplasări care nu este strict necesară în zonele afectate de incendii sau cu pericol major de producere a incendiilor.

De asemenea, avertizează MAE, autorităţile locale pot decide închiderea drumurilor naţionale şi a autostrăzilor fără o notificare prealabilă. Detalii în timp real despre starea drumurilor şi eventuale suspendări ale circulaţiei auto pot fi consultate accesând http://www.livetrafficnsw.com/.

Informaţii în timp real despre zonele afectate de fum pot fi consultate accesând website-ul http://www.bom.gov.au/, cu precizarea că situaţia concentraţiei factorilor de poluare sau a calităţii aerului respirabil se poate modifica în timp scurt, în funcţie şi de evoluţiile meteorologice, specifice anotimpului cald din regiune.

Cetăţenii români care se află în Australia sunt sfătuiţi să se informeze cu atenţie înainte de orice deplasare, să descarce şi să utilizeze aplicaţiile oferite de guvernele locale: Fires near me NSW - https://www.rfs.nsw.gov.au, VicEmergency - www.emergency.vic.gov.au, Alert SA (pentru Australia de Sud), Emergency WA (în Australia de Vest) şi să ia în considerare riscurile la care se pot supune înainte de a călători într-o zonă afectată de incendii. Orice deplasare în zonele afectate de incendii sau în regiunile care se află sub o alertă este un risc asumat individual.

În cazuri urgente, sau dacă se observă foc în zonă, se recomandă apelarea, cu prioritate, a numărului unic local de urgenţă "000".

Se recomandă de asemenea urmărirea cu atenţie a informaţiilor transmise prin postul naţional de televiziune ABC, precum şi prin radio ABC.

Asistența consulară

 

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Consulatului General al României la Sydney: +61 (2) 92993764 (competenţă pentru statele New South Wales, Queensland şi Northern Territory), precum şi ale Biroului Consular Melbourne: +61 (3) 99783804; +61 (3) 99783806 (competenţă pentru statul Victoria, Tasmania, Australia de Sud şi Australia de Vest), apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al Consulatului General al României la Sydney: +61401558844, respectiv al Biroului Consular Melbourne: +61410599155.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet sydney.mae.ro, melbourne.mae.ro, ec.europa.eu/consularprotection, www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate pot folosi aplicaţia "Călătoreşte în siguranţă", care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare "Un SMS îţi poate salva viaţa!".

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.29