Atac cibernetic: Ucraina suspectează un grup legat de serviciile secrete belaruse

Atac cibernetic: Ucraina suspectează un grup legat de serviciile secrete belaruse
Atac cibernetic: Ucraina suspectează un grup legat de serviciile secrete belaruse

Kievul este convins că un grup de hackeri legat de serviciile secrete belaruse a efectuat atacul cibernetic care a afectat în această săptămână site-uri internet ale guvernului ucrainean şi a utilizat un program malware similar celor utilizate de un grup de hackeri legat de serviciile secrete ruse, a declarat un înalt responsabil al serviciilor de securitate ucrainene, citat de Reuters. 

Experţi în securitate cibernetică lucrează în timpul acestui weekend pentru a stabili o 'atribuire oficială' a originii atacului comis în noaptea de 13 spre 14 ianuarie împotriva a peste 70 de site-uri internet oficiale, potrivit Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), citat de EFE.

Serhii Demediuk, adjunct al Consiliului pentru securitatea naţională şi apărare, a declarat pentru Reuters că Ucraina a imputat atacul de vineri - care a perturbat site-uri guvernamentale afişând mesaje ameninţătoare - unui grup cunoscut sub numele 'UNC1151' şi că a fost o acoperire pentru acţiuni de culise mai distructive ale căror 'consecinţe se vor face simţite într-un viitor apropiat'.

Este vorba de o primă analiză detaliată făcută de Kiev despre presupuşii autori ai atacului informatic care a lovit zeci de site-uri. Autorităţile au indicat vineri că Rusia este probabil implicată, fără alte precizări. Belarusul este un aliat apropiat al Moscovei, notează Reuters.

Acest cibernetic intervine în timp ce Rusia a concentrat zeci de mii de soldaţi în apropiere de frontiera cu Ucraina, iar Kievul şi Washingtonul consideră că Moscova pregăteşte un nou atac militar împotriva Ucrainei. Rusia a declarat că aceste temeri sunt 'nefondate'. Biroul preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko nu a răspuns pentru moment unei cereri de a comenta şi nici Ministerul de Externe rus. Acesta din urmă a negat anterior orice implicare în atacuri cibernetice, scrie Agerpres.

Citește și: Moscova a lansat o campanie de dezinformare pentru a justifica o invazie în Ucraina, susţine ministrul britanic de externe

Şefa diplomaţiei britanice, Liz Truss, a acuzat Rusia sâmbătă că s-ar fi lansat într-o companie de dezinformare, urmărind să destabilizeze Ucraina şi să justifice o invazie militară, relatează Reuters. 'Rusia trebuie să-şi înceteze agresiunea, să înceapă o dezescaladare şi să angajeze discuţii veritabile', menţionează Liz Truss într-o postare pe Twitter.

SUA au emis vineri un avertisment similar după un atac cibernetic care a vizat instituţii ucrainene, Casa Albă apreciind că Rusia caută un 'fals pretext' pentru a lansa o operaţiune militară dacă nu îşi atinge obiectivele pe cale diplomatică.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat într-o conferinţă de presă că SUA deţin informaţii potrivit cărora Rusia a poziţionat un grup de militari pentru a organiza o operaţiune în vederea creării unui pretext pentru a intra pe teritoriul ucrainean, potrivit agenţiei de presă EFE.

'Drapel fals'

Kirby a indicat că această presupusă operaţiune rusă ar fi ceea ce în jargonul militar american se numeşte 'drapel fals', adică o operaţiune 'concepută să arate ca un atac împotriva lor (a ruşilor) sau a oamenilor lor, ori a celor care vorbesc limba rusă în Ucraina, ca pretext pentru a intra' în Ucraina.

Paralel, a spus acelaşi purtător de cuvânt, Washingtonul dispune de indicii potrivit cărora 'actori de influenţă rusească' au început să răspândească provocări false ca din partea Ucrainei, atât în mass-media de stat, cât şi pe reţele de social media 'încercând să justifice în avans un pretext pentru o incursiune'. Kirby a afirmat că nu este prima dată când SUA văd Rusia acţionând în acest fel şi a precizat că atunci când Washingtonul vorbeşte despre agenţi 'operativi ruşi' care pregătesc un pretext pentru a intra pe teritoriul ucrainean se referă la tot felul de indivizi având legături cu guvernului rus.

Aceşti 'operativi' pot varia de la agenţi ai serviciilor de informaţii şi securitate, până la soldaţi, a remarcat Kirby, adăugând că adeseori aceştia îndeplinesc misiune hibride. Întrebat dacă presedintele rus, Vladimir Putin, este la curent cu aceste manevre, purtătorul de cuvânt american a opinat că 'este dificil ca acest tip de activitate să se desfăşoare pe cont proriu, fără cunoştinţa sau fără aprobarea celor mai înalte niveluri ale guvernului rus', potrivit EFE.

'Diplomaţia să prevaleze'

În pofida acestor acuzaţii, Kirby a subliniat că Washingtonul nu crede că Putin a luat deja decizia de a ataca Ucraina şi a exprimat dorinţa guvernului american ca 'diplomaţia să prevaleze': 'Administraţia americană nu doreşte să abandoneze eforturile de a rezolva această situaţie pe cale diplomatică', a asigurat el. Totuşi, purtătorul de cuvânt al Pentagonului a reiterat avertismentele la adresa Rusiei că 'vor exista consecinţe grave în cazul unei alte incursiuni' în Ucraina.

SUA oferă asistenţă militară Kievului şi în prezent aproximativ 200 de militari din cadrul Gărzii Naţionale din Florida - un corp de rezervişti militari - se află în Ucraina, într-o misiune de instruire.

'Ei se află într-o misiune de asistenţă şi consiliere, ce se desfăşoară prin rotaţie. Este ceva ce facem de câţiva ani', a explicat Kirby, care nu a dorit să specifice ce vor face aceste efective în cazul unei posibile incursiuni ruseşti.

SUA au lansat aceste acuzaţii împotriva Moscovei după o săptămână de intense discuţii la Geneva, Bruxelles şi Viena, în care reprezentanţi ruşi au avut întâlniri cu oficiali americani, precum şi cu NATO şi Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), soldate cu rezultate nesemnificative. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a calificat drept 'neîntemeiate' acuzaţiile Washingtonului, conform TASS.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel