Ascultăm mai multă muzică decât anul trecut. Petrecem, în medie, 20 de ore pe săptămână cu hiturile preferate în căşti sau difuzoare

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Timpul pentru a asculta muzică a continuat să crească la nivel global. Ascultătorii au petrecut 20,1 ore pe săptămână delectându-se cu muzica lor preferată, în creştere de la 18,4 ore în 2021.

Melomanii petrec tot mai mult timp pentru activitatea lor preferată. Acest lucru a fost identificat prin intermediul unui studiu. Ascultătorii au petrecut 20,1 ore pe săptămână delectându-se cu muzica lor preferată, în creştere de la 18,4 ore în 2021, a anunţat Federaţia Internaţională a Industriei Fonografice (IFPI). Această creştere este echivalentă cu ascultarea a 34 de melodii de trei minute în plus săptămânal, informează Agerpres.

20,1 ore de muzică pe săptămână 

În 2019, raportul a indicat că oamenii ascultau în medie 18 ore de muzică pe săptămână. În 2020 însă, raportul nu a fost realizat din cauza pandemiei de coronavirus. Raportul anual „Engaging With Music” al IFPI sugerează că oamenii folosesc în medie cel puţin şase metode diferite pentru a asculta muzică şi se delectează în medie cu opt sau mai multe genuri diferite.

Aproximativ 46% dintre respondenţi plătesc pentru servicii de streaming audio, cum ar fi Spotify şi Apple Music, care oferă acces la cerere neîntrerupt de reclame. Marea Britanie a fost a doua ţară cu cele mai multe servicii de abonament plătite (52%), imediat după Suedia, cu 56%, în timp ce Statele Unite şi Germania s-au clasat pe locul al treilea, ambele cu 51%.

Muzica a devenit un element cheie în modul în care oamenii folosesc aplicaţiile de partajare video de scurtă durată precum TikTok. Raportul indică faptul că aproximativ 63% din tot timpul petrecut pe astfel de platforme este dedicat unor videoclipuri în care muzica joacă un rol central. De asemenea, oamenii ascultă o gamă variată de genuri muzicale, IFPI menţionând că peste 500 de stiluri diferite au putut fi numite de cel puţin un respondent. Accesul neautorizat la muzică fără licenţă rămâne, de asemenea, răspândit, cu aproape unul din trei respondenţi (30 %) recurgând la metode neautorizate sau fără licenţă de a asculta sau a descărca muzică. Colectarea datelor a fost efectuată în iunie şi iulie 2022 în 22 de ţări, la întrebări răspunzând peste 44.000 de persoane cu vârste cuprinse între 16 şi 64 de ani.

De ce e bine să ascultăm muzică

Muzica ne relaxează sau ne energizează. Însă știm că are multe beneficii concrete asupra stării noastre de sănătate, fizice și psihice? Iată doar câteva exemple.

Muzica susține secreţia de dopamină

Dopamina este un hormon eliberat în organism în timpul sexului și în timp ce mâncăm alimente care ne plac. Rolul său este de a transmite o stare de fericire, de mulțumire, de satisfacție. Important este să ascultăm un gen muzical care ne place, altfel muzica poate spori stresul și agitația.

Muzica preferată ne face mai generoși

Un studiu din anul 2014 atestă și beneficii psihologice ale muzicii, legate de comportamente și atitudini. Subiecții care au ascultat timp de câteva zeci de minute muzica lor preferată, s-au dovedit mai empatici și mai generoși. Când au fost întrebați dacă ar dona bani persoanelor sărace sau cum ar împărți astfel de donații, majoritatea au fost mai deschiși în fața unor astfel de fapte bune.

Poate ajuta la recuperarea memoriei

Au fost realizate cercetări asupra unor pacienți cu pierderi ale memoriei pe termen lung, din diferite motive. Când specialiștii i-au pus să asculte muzică veche, din tinerețea lor, de exemplu, aceștia au putut să asocieze anumite melodii cu momente din viața lor și în acest fel să îți recupereze, măcar parțial, amintirile.

Susține oxigenarea creierului

În anul 2012 a fost realizat un studiu special, pe bicicliști de performanță. Aceștia au fost împărțiți în 2 grupe: prima grupă a ascultat muzică în căști, a doua grupă nu. Concluzia a fost că bicicliștii din primul grup au avut nevoie cu 7% mai puțin oxigen.

O putem auzi chiar dinainte de a ne naște

Încă din anii 1990, omul de știință Sheila Woodward de la Universitatea din Capetown a stabilit în urma unui studiu că un fetus poate auzi muzica, în timp ce se află în uter. Așadar, puteți cultiva cultura muzicală a celor mici încă din perioada sarcinii sau să vă folosiți de muzica lentă și sunete naturale pentru a calma copilul, atunci când este mai agitat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel