Armata obligatorie în România. Ministrul Apărării, precizări

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, a vorbit despre posibilitatea introducerii armatei obligatorii în România.

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, a precizat că nu este niciun pericol de război, iar instituţia militară nu are în intenţie şi nu a analizat posibilitatea introducerii armatei obligatorii în România, ci doar serviciul militar voluntar.

"Statul Major al Apărării a iniţiat un proiect de modificare şi completare a Legii nr. 446/2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare, în care se propune introducerea unei noi forme de îndeplinire a serviciului militar activ, în calitate de militar voluntar în termen, pentru care sunt eligibili cetăţenii români, bărbaţi şi femei, cu domiciliul stabil în România, cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, care doresc să aibă o pregătire militară. Această formă de pregătire nu va înlocui serviciul militar în calitate de rezervist voluntar, ci vine în completare, ca o formă distinctă.

Proiectul prevede participarea, pe bază de voluntariat, la un program de pregătire militară de bază, cu durata de până la 4 luni, în calitate de militar voluntar în termen. Prin introducerea acestui concept se are în vedere creşterea rezervei de mobilizare, care s-a diminuat progresiv ca urmare a suspendării serviciului militar obligatoriu pe timp de pace.

Beneficiile militarilor voluntari

Conform propunerii legislative, pe timpul derulării programului de pregătire militară de bază, militarii voluntari în termen vor beneficia de cazare, drepturi de echipare şi de hrană, asistenţă medicală şi medicamente, precum şi de indemnizaţie lunară, similare militarilor în termen cu gradul de soldat, şi se vor supune prevederilor legilor şi regulamentelor militare. La finalizarea programul de pregătire, aceştia vor primi o îndemnizaţie reprezentând trei câştiguri salariale medii brute utilizate la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat aferente anului pentru care se face plata, urmând ca centrele militare să îi ia evidenţă şi să îi introducă în rezerva operaţională.

Dacă după terminarea acestui program, tinerii se simt atraşi de armată, ei pot opta pentru rezerva voluntară, sau o carieră de militar profesionist sau cadru militar", a declarat Angel Tîlvăr pentru monitorulapararii.ro.

"Marea Neagră continuă să fie a doua linie de front în războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei"

"Marea Neagră continuă să fie a doua linie de front în războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei şi astfel, riscurile de incidente cauzate de minele marine în derivă, sunt în creştere. În cadrul eforturilor de consolidare a securităţii în regiunea Mării Negre am negociat şi semnat, pe 11 ianuarie 2024, Memorandumul de Înţelegere pentru constituirea Grupul Operativ pentru combaterea minelor marine, împreună cu Bulgaria şi Turcia. Până acum au fost distruse peste 90 de mine marine în derivă, din care 5 de Forţele Navale Române. Coordonarea dintre MCM Black Sea şi NATO va fi esenţială, la fel ca şi sprijinul cu capabilităţi şi personal al statelor aliate neriverane, conform prevederilor Memorandumului.

Mai multe state membre NATO s-au arătat deja interesate privind posibilitatea de participare la Grupul Operativ MCM Black Sea. MCM Black Sea va menţine o politică a uşilor deschise privind cooperarea cu NATO şi cu statele NATO neriverane, cu respectarea Convenţiei de la Montreux, inclusiv prin participarea acestora cu personal şi capabilităţi", a spus ministrul atunci când a fost întrebat cum ne afectează faptul că Marea Neagră a devenit un câmp de luptă în războiul de agresiune al Rusiei contra Ucrainei. 

Programe prevăzute pentru anul 2024: nouă armă de asalt, un satelit militar și drone de tip loitering

Totodată, ministrul Apărării a vorbit și despre programele preconizate pentru anul 2024.

"Este pentru prima dată în ultimele decenii când Armata României are un buget consistent, odată cu decizia de a asigura un minimum de 2% din PIB pentru MApN, începând cu 2017 şi există o majoritate politică care sprijină cu adevărat dotarea militarilor cu cele mai bune sisteme de armament. Pentru 2024 ne-am propus iniţierea mai multor programe, cum ar fi o nouă armă de asalt, maşina de luptă a infanteriei, un satelit militar, drone de tip loitering, modernizarea fregatelor, sisteme antidrone etc.

Avem, de asemenea, în pregătire alte 15 programe, printre care avionul multirol de generaţia a cincea, F-35, obuzierul şenilat calibru 155 mm, vehicule tactice blindate, modernizarea navelor purtătoare de rachete cu sistemul NSM, sistemele de rachete antiaeriene cu rază mică şi foarte mică, SHORAD – VSHORAD", a mai spus Angel Tîlvar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel