ANSVSA, în stare de alertă: Boala limbii albastre, depistată în România

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) anunță că mai multe bovine din județul Buzău au fost diagnosticate cu "Boala limbii albastre" (Bluetongue), boală care nu a evoluat pe teritoriul ţării noastre până în prezent. 

Potrivit ANSVSA, "Boala limbii albastre" nu afectează omul, dar produce pagube economice, datorate costurilor aferente eradicării bolii, incluzând: despăgubirea animalelor ucise, cheltuieli legate de activităţile de eradicare a bolii (personal, materiale, echipamente etc.), cheltuieli pentru ecarisarea teritoriului şi a activităţilor de dezinsecţie şi dezinfecţie.

"În data de 21.08.2014, proprietari de bovine din judeţul Buzău au solicitat prezenţa medicului veterinar, pentru că animalele deţinute prezentau semne de boală.

După examinarea animalelor, medicul veterinar a constatat leziuni bucale, mamare şi podale, semne clinice care pot fi atribuite bolii limbii albastre şi a prelevat probe de sânge de la acestea, probe care au fost trimise spre analiză laboratorului din cadrul DSVSA Buzău.

În urma examenului serologic realizat, s-a constatat că probele sunt pozitive pentru Boala limbii albastre (Bluetongue).

Ulterior prelevării probelor, medicul veterinar a fost solicitat şi de către alţi proprietari de bovine din zonă, pentru că animalele lor prezentau semne clinice similare, cu intensităţi şi localizări diferite.

DSVSA Buzău a trimis o echipă de specialişti în zonă care a prelevat probe de sânge şi de la aceste animale. Şi aceste probe analizate au avut rezultat pozitiv pentru Boala limbii albastre.

Conform procedurilor, ca urmare a suspiciunii apariţiei Bolii limbii albastre, probele de sânge prelevate au fost expediate către Laboratorul Naţional de Referinţă, Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA). Aceste probe, analizate în cadrul IDSA în data de 22.08.2014, au avut rezultate pozitive pentru Boala limbii albastre", informează un comunicat de presă, postat pe site-ul ANSVSA.

ANSVSA, în stare de alertă

Din momentul în care această boală a început să evolueze în ţările vecine, ANSVSA este în stare de alertă şi a luat mai multe măsuri:

· A convocat Grupul Naţional de Experţi pentru Bluetongue, pentru a stabili măsurile care trebuie adoptate în vederea protejării efectivelor de rumegătoare din România.

· Pentru informarea tuturor celor interesaţi asupra riscului pe care Bluetongue (Boala limbii albastre) îl prezintă, ANSVSA a postat pe pagina de web a instituţiei o analiză de risc, care poate fi consultată la adresa: http://www.ansvsa.ro/?pag=756

· DSVSA judeţene au organizat întâlniri de informare şi instruire cu fermierii crescători de bovine, ovine şi caprine.

Detalii privind "Boala limbii albastre" 

Boala limbii albastre este cauzată de un virus din genul Orbivirus, care este transmis prin înţepătura unor specii de insecte hematofage, din genul Culicoides şi nu prin contactul direct între animale.

Boala afectează rumegătoarele şi are caracter sezonier.

Mortalitatea este variabilă, în funcţie de situaţie, morbiditatea putând ajunge, uneori, la 100% din efectiv.

Din literatura de specialitate, reiese că o insectă hematofagă poate călători până la 1.5– 2 km/zi într-o zonă, iar în anumite condiţii meteorologice (vânturi predominante pe o anumită direcţie şi perioadă, în condiţii favorizante), insectele pot fi purtate la distanţe mult mai mari, ce pot atinge până la 200 de km/zi. În Europa, în momentul de faţă, boala este cantonată în mai multe zone din partea de sud ca: Insulele Baleare, Sardinia, Sicilia, Corsica, în unele zone din Italia, Spania, Franţa, Portugalia, Grecia şi Bulgaria.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt1
YesMy