Analize gratuite. Cum le poți face atunci când laboratoarele nu mai au fonduri

Analize gratuite. Cum le poți face atunci când laboratoarele nu mai au fonduri / Foto: Pixabay, de Michal Jarmoluk
Analize gratuite. Cum le poți face atunci când laboratoarele nu mai au fonduri / Foto: Pixabay, de Michal Jarmoluk

Află în articol cum poți face analize gratuite atunci când laboratoarele nu mai au fonduri.

Pacienții asigurați cu vârsta de 40 de ani și peste beneficiază, anual, în cadrul programului de prevenție, la 3 consultații de evaluare a riscului individual,  acordate de către medicii de familie, într-un interval de maxim șase luni consecutive, scrie Ziarul de Iași.

În cadrul acestor consultații preventive, chiar dacă nu acuză, la acel moment, probleme de sănătate, această categorie de persoane asigurate pot beneficia, o singură dată pe an, de un set de analize de laborator. Important de știut este că analizele pot fi făcute imediat, doar în baza  biletului de trimitere, chiar dacă laboratoarele la care se adresează pacientul și-au epuizat bugetul pentru luna respectivă.

Dr. Radu Țibichi: Recomandăm persoanelor asigurate să se prezinte la cabintele medicilor de familie

Acest lucru este posibil datorită faptului că analizele recomandate de către medicul de familie vor fi  decontate în afara plafonului alocat laboratoarelor aflate în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate. Cu alte cuvinte, niciun laborator de analize aflat în relație contractuală cu casa de asigurări de sănătate nu poate refuza acordarea acestor sevicii medicale, chiar dacă fondul acordat pe luna în curs a fost epuizat.

”Analiza efectuată la nivelul CAS Iasi, la un an de la introducerea acestor facilități legate de consultațiile și analizele medicale de prevenție, ne arată un grad foarte mic de interes din partea persoanelor asigurate, posibil și din cauza lipsei de informare. Este știut faptul că prevenirea îmbolnăvirilor și depistarea unor afecțiuni în faze incipiente, mai ușor de tratat, aduce beneficii majore. Recomandăm persoanelor asigurate să se prezinte la cabintele medicilor de familie, chiar dacă nu prezintă nici un simptom, pentru a beneficia de consultații și analize medicale preventive gratuite, în vederea stabilirii gradului de risc de îmbolnăvire”, a declarat Dr. Ec. Radu Țibichi, Directorul general al Casei de Asigurări de Sănatate (CAS) Iași.

Care sunt analizele medicale de care pot beneficia pacienții 

Analizele medicale de care pot beneficia pacienții cu vârsta de 40 de ani și peste, în cadrul programului de prevenție, sunt: hemoleucogramă completă, VSH (viteza de sedimentare a hematiilor), gliemie, colesterol seric total, LDL colesterol, creatinină serică, PSA (antigenul specific prostatic) la bărbați, TSH (hormonul de stimulare tiroidiană), FT4 (tiroxina liberă- un indicator al funcției tiroidiene) la femei.

În cazul acestor analize de laborator medicii de familie vor nota în căsuța menționată „PREV” cifra 5 pentru persoanele asimptomatice cu vârsta de 40 de ani și peste, iar biletul de trimitere pentru aceste investigații se întocmește distinct.

De asemenea, asigurații cu boli cronice pot beneficia, la rândul loc, de analize de laborator/imagistică gratuite, pe baza biletului de trimitere, indiferent dacă s-a epuizat plafonul alocat laboratoarelor aflate în relație contractuală cu o casă de asigurări de sănătate pentru monitorizarea uneia dintre următoarele afecțiuni: COVID-19 (la externarea din spital, sau după încetarea perioadei de izolare), boli oncologice, diabet zaharat, boli cardiovasculare, boli rare, boli neurologice, boli cerebrovasculare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel