Țânțari și vremea ploioasă, cazuri de West Nile

Țânțari
Țânțari

Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile a anunțat că în România, până la 24 iulie 2018, au fost confirmate oficial 5 cazuri de infecție cu virusul West Nile. Deocamdată, din fericire, niciun deces. În mai multe țări din Europa crește, însă, numărul cazurilor.

Potrivit Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, din subordirea Institutului Naţional de Sănătate Publică, cazurile confirmate au fost înregistrate la persoane de gen masculin. În funcție de județul de expunere, cazurile au fost înregistrate în: Dolj - 2 cazuri; Brăila, Olt și Iași câte un caz.

În țările din jurul nostru, și mai multe

DSP Bihor arată, însă, că până la data de 19 iulie, au fost confirmate 17 cazuri de infecţie cu virus West Nile în ţări ale Uniunii Europeane: Grecia (12), Italia (4) şi Ungaria (1), precum şi alte 29 de cazuri în Serbia (în judeţe din Banatul de vest, la graniţa cu România).

Situaţia meteorologică actuală din România este propice dezvoltării vectorilor: ploi urmate de perioade de încălzire precum şi inundaţii în unele zone din ţară.

Director executiv al DSP Bihor, DR. Daniela Rahotă spune că „la nivel comunitar, autorităţile administraţiei publice locale din comune, oraşe şi municipii trebuie să aplice ferm şi eficace măsurile pentru combaterea şi controlul populaţiei de ţânţari din zone cu lacuri, bălţi şi zone cu risc (rurale) şi asanarea subsolurilor inundate, dezinsecţia zonelor cu parcuri şi spaţii verzi, în localităţile urbane".

Cum te poți feri de infecție

La nivel individual, ea recomandă fiecărui cetăţean să facă următoarele lucruri pentru a se proteja înțăpăturile țânțarilor are pot transmite virusul West Nile:

- evitarea expunerii la ţânţari, mai ales în aer liber în amurg şi în zori când ţânţarii sunt mai activi, prin purtarea de îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi,

- utilizarea substanţelor chimice care resping ţânţarii (aplicate cutanat şi/sau ambiental),

- împiedicarea pătrunderii ţânţarilor în locuinţă (prin montarea de site la ferestre, uşi),

- desecarea bălţilor de apă din jurul gospodăriilor şi îndepărtarea recipientelor cu apă stătută (butoaie cu apă, vase, vaze cu flori,etc., care permit înmulţirea ţânţarilor). Se va schimba des apa din vasele pentru adăpatul animalelor, evitându-se stagnarea acesteia.

Simptomatologia şi transmiterea infecţiei cu virusul West Nile

Virusul este transmis prin muşcătura ţânţarilor infectaţi. Infecţia nu se transmite prin atingerea unei persoane infectate. Cea mai eficientă metodă de prevenire este evitarea înţepăturilor de tânţari. La apariţia simptomelor de boală, pacienţii trebuie să se adreseze medicului, evitând să se trateze singuri. Virusul West Nile afectează sistemul nervos central.

• 80% din persoanele infectate nu prezintă niciun fel de simptome.

• 20% au simptome uşoare: febră, cefalee, greţuri, vărsături, erupţie cutanată, inflamarea ganglionilor.

• Numai 1 din 150 persoane dezvoltă forma severă a bolii cu febră mare, cefalee, dezorientare, meningită până la comă.

• Sunt afectaţi mai ales copiii și vârstnicii cu rezistenţă scăzută.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel