Ambasadorul Rusiei: Un dialog româno-rus nu este oportun

Ambasadorul rus, Valery Kuzmin, a fost convocat joi la sediul MAE
Ambasadorul rus, Valery Kuzmin, a fost convocat joi la sediul MAE

Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Valery Kuzmin, a declarat, vineri, că evenimentele recente din România nu oferă un teren favorabil pentru stabilirea unui dialog între cele două state, dar şi-a exprimat speranţa că Guvernul României, deşi "e angajat într-o agendă diferită", va găsi loc şi pentru dialogul româno-rus.

"Din păcate pentru relaţiile noastre, evenimentele recente nu oferă un teren favorabil pentru stabilirea unui dialog. Pentru că în prima jumătate a anului trecut toată lumea se pregătea pentru alegeri, Guvernul avea un mandat foarte scurt. Aşteptam să vină un nou guvern cu un alt mandat pentru a începe un dialog plin de substanţă. Acum, din nou, Guvernul dumneavoastră e angajat într-o agendă diferită. Sperăm că vom găsi loc în această agendă, dar, evident, instabilitatea politică nu este încurajatoare", a afirmat Kuzmin.

Pe de altă parte, referindu-se la fondul problemei, diplomatul rus a afirmat că subiectul ţine de "suveranitatea necondiţionată a naţiunii române" şi nu este o temă la care să răspundă Rusia.

Rolul de mentor nu este treaba Rusiei

"Nu ne revendicăm rolul de mentori, este treaba voastră. (...) Credem că avem nevoie de o vecinătate stabilă, prosperă şi prietenoasă în jurul graniţelor noastre şi sperăm că România (...) va fi gata (...) pentru un dialog multidimensional între ţările noastre", a adăugat Valery Kuzmin.

El a mai spus că recentele declaraţii ale Ministerului rus de Externe nu aduc elemente noi în descrierea situaţiei în care se află relaţiile româno-ruse.

[citeste si]

"Nu spune acolo că România reprezintă o ameninţare pentru Rusia, ci că acţiunile politicile ale liderilor români care fac din România un avanpost, (...) în particular al elementelor sistemului global al apărării anti-rachetă americane, acestea reprezintă o ameninţare pentru Rusia", a susţinut Kuzmin.

Ambasadorul a precizat că de la venirea sa în România a auzit "multe retorici nu foarte prietenoase" la adresa Rusiei. (Agerpres)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel