Alegeri Turcia. Erdogan, conduce. Zi tensionată cu arestări şi trei morţi

Alegeri Turcia. Erdogan se află în frunte, după numărarea a peste 20% din voturi, dar s-au înregistrat trei morţi şi cel puţin 19 arestări, cu o participare la vot de 87%.

Şeful statului turc, Recep Tayyip Erdogan, se află în frunte în alegerile prezidenţiale de duminică din Turcia, cu un scor de 59,12% după numărarea a 21,8% din voturi, transmite agenţia de presă turcă Anadolu, citată de AFP şi EFE.

Erdogan, care are nevoie să obţină peste 50% din voturi pentru a evita un al doilea tur de scrutin, îl devansează astfel pe principalul său contracandidat, social-democratul Muharrem Ince, care a obţinut 26,53% din voturi, potrivit acestor rezultate parţiale.

Potrivit mai multor posturi de televiziune, Erdogan ar fi primit 58,9% din voturi după numărarea a 22,9% din buletine, iar contracandidatul său ar fi obţinut 26,7% din sufragii.

Rata de participare la vot a fost de 87% (post de stat)

Rata de participare la scrutinul prezidenţial din Turcia de duminică a fost de 86,82%, în timp ce rata de participare la alegerile legislative a fost de 87%, a transmis postul de stat TRT, citat de Reuters.

Potrivit rezultatelor parţiale preliminare, preşedintele Recep Tayyip Erdogan şi formaţiunea sa, Partidul Dreptate şi Justiţie (AKP) se află în frunte, cu 57,02% după numărarea a 40% din voturi şi respectiv 49,3%, după numărarea a 20,4% din voturi.

Principalul contracandidat al lui Erdogan, Muharrem Ince, de la cel mai important partid de opoziţie, Partidul Republican al Poporului (CHP, social-democrat), s-a clasat pe locul doi, cu 28,3% din voturi.

Potrivit dpa, rezultatele s-ar putea schimba în mod dramatic, dat fiind procentul mic de voturi numărate. La referendumul constituţional din aprilie, tabăra lui Erdogan era creditată iniţial cu 62,6% din voturi după numărarea unui sfert din buletinele de vot, însă potrivit rezultatelor finale el a obţinut doar 51,5%.

Trei morţi şi cel puţin 19 arestări în ziua scrutinului

Ankara, 24 iun /Agerpres/ - Trei oameni şi-au pierdut viaţa şi cel puţin 19 persoane au fost reţinute duminică în diferite incidente în timpul scrutinului prezidenţial şi legislativ din Turcia, informează EFE.

Într-o altercaţie care a avut loc la un centru de votare din Erzurum, din estul ţării, şi-au pierdut viaţa trei persoane într-un schimb de focuri şi trei au fost rănite, a informat cotidianul Cumhuriyet. Cei decedaţi sunt doi alegători şi liderul local al partidului de opoziţie IYI, Mehmet Siddik Durmaz.

Un alt membru al IYI a fost rănit într-un atac care a avut loc într-o secţie de votare din Istanbul, iar autorităţile au arestat ulterior şase persoane.

Pe de altă parte, în localitatea Surus, din provincia Sanliurfa (sud-estul ţării), trei persoane au fost rănite într-o altercaţie într-o secţie de vot. În aceeaşi localitate, trei persoane au fost arestate după ce forţele de securitate au descoperit în automobilul acestora trei saci plini cu buletine de vot ştampilate.

În fine, Ministerul de Interne a comunicat că forţele de ordine au reţinut 10 cetăţeni străini la Agri, în estul ţării: trei francezi, trei germani şi patru italieni. Potrivit autorităţilor, aceştia ar fi dat asigurări că sunt observatori ai misiunii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), dar nu aveau asupra lor acreditările necesare pentru a putea supraveghea votul într-una dintre circumscripţiile din oraş.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel