Alegeri europarlamentare. Solicitări către CNA și politicieni. „AU DREPTUL LA VOT”

Luni, 11 martie, Mădălina Turza transmis Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) o solicitare privind derularea unei campanii de interes public privind dreptul la vot al persoanelor cu dizabilități și accesibilizarea campaniilor electorale.

În acest sens, în contextul alegerilor europarlamentare, a solicitat CNA:

„1. Aprobarea derulării unei campanii de interes public în perioada 28 martie - 26 mai 2019, cu următorul mesaj: PERSOANELE CU DIZABILITĂȚI AU DREPTUL LA VOT ȘI LA INFORMARE COMPLETĂ ȘI ACCESIBILĂ.

2. Luarea măsurilor necesare pentru asigurarea existenței informațiilor din domeniul audiovizualului, într-un format adecvat, accesibil și ușor de înțeles și utilizat, tuturor persoanelor cu dizabilități

Solicitarea noastră, are la bază restricționarea masivă a accesului la viața politică a persoanelor cu dizabilități de-a lungul tuturor scrutinelor electorale.

Precizăm faptul că la solicitarea de informații de interes public transmisă Autorității Electorale Permanente, prin Răspunsul nr. 917/23.01.2019, aceasta arată că nu deține date privind numărul persoanelor cu dizabilități care și-au exercitat dreptul de vot la alegerile locale și parlamentare din anul 2016 și nici la cele europarlamentare din anul 2014, însă derulează campanii de informare pentru persoanele cu dizabilități, acestea vizând procedurile de exercitare a dreptului la vot și, de asemenea, că există legislație în vigoare privind accesibilizarea urnelor de vot și a informațiilor privind votul pentru persoanele cu dizabilități. Până în prezent, aceste campanii nu au existat în spațiul public, iar, în ciuda legislației în vigoare, persoanele cu dizabilități nu votează în procente vaste”, se precizează într-un comunicat de presă remis marți.

„Din păcate, nicio campanie electorală din România, nu s-a aplecat până acum asupra nevoilor si drepturilor de informare ale persoanelor cu dizabilități prin accesibilizarea conținutul informației și a mijloacelor de exprimare a opțiunii politice. Cred că a venit momentul ca România anului 2019 să nu mai lase fără voce aproape 1 milion de cetățeni români. Este o minimă măsură de decență la care invit nu numai autoritățile responsabile, dar și actorii politici din România”, a declarat Maria Mădălina Turza.

În România trăiesc 812.594 persoane cu dizabilități. Dintre acestea, 748.210 sunt adulți, cetățeni români. Aproape 98% dintre adulții cu dizabilității trăiesc în familii, ceilalți fiind izolați în instituții publice rezidențiale.

Principalele cauze care îngrădesc dreptul la vot al persoanelor cu dizabilități din România sunt:

· Lipsa accesibilizării informațiilor și materialelor electorale pentru diferitele tipuri de dizabilități,

· Lipsa accesibilizării spațiilor de votare pentru toate tipurile de dizabilități

· Lipsa accesibilizării buletinelor de vot

· Lipsa unor mecanisme eficiente și accesibile de raportare a încălcării dreptului la vot.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel