Aici sunt banii dumneavoastră: Cum a tocat Onţanu 100 de milioane de euro pentru flori plantate de două ori în aceleaşi parcuri

Puterea portocalie afirmă că sistemul public nu trebuie să facă împrumuturi externe pentru salarii sau pensii, ci doar pentru investiții. Neculai Onțanu, un sprijinitor necondiționat al actualului regim, și-a însușit această politică. Primăria condusă de el a luat aproape 100 de milioane de euro credit, banii fiind investiți numai în lucruri durabile: iarbă, pomișori, floricele. Suma nu ar trebui să pară mare celor care o vor plăti, respectiv locuitorii sectorului 2. Un strat de iarbă, flori etc. nu este de ajuns. După ce s-au executat aranjamentele cu pricina, Apa Nova, Electrica și alte firme au avut taman în acele zone lucrări care au afectat plantele, în vreme ce unele persoane necunoscute au efectuat distrugeri repetate ale spațiilor verzi. Astfel, a fost nevoie de ”lucrări frecvente de întreținere, reamenajare și plantări de material dendrofloricol”.

Problemele s-ar putea să apară când se vor solicita dovezi ale acestor distrugeri, cum ar fi avizele de reparații ale regiilor amintite, procesele verbale încheiate de poliție, sau fotografiile zonelor ”defrișate”. În loc să întreprindă măsuri de recuperare a prejudiciului, Primăria a numit comisii de constatare a distrugerilor. Alcătuite dintr-o echipă de fideli ai primarului, care se regăsesc în toate cele 6 comisii, acestea au justificat cheltuirea unor fonduri uriașe cu două-trei file A4, pe care și-au notat constatările. Juristul primăriei nu a semnat referatul de necesitate, ceea ce l-a făcut pe Onțanu să-l demită, angajând ulterior o firmă privată de profil.

Omul gospodar face credit cu un an înainte de alegeri

Onțanu a început pregătirea pentru alegerile locale, dar și parlamentare, din 2008, cu un an înainte. În 2007, primarul Sectorului 2 încheia un acord de creditare pe cinci ani (nr. 4448/2007) cu Dexia Kommunalkredit Bank pentru suma de 25.457.867 de lei. Destinația banilor: amenajarea și reabilitarea parcurilor, a scuarurilor și spațiilor verzi din sector. Atât creditul, cât și destinația banilor a fost aprobat de Consiliul Local al Sectorului 2. La acest credit se adaugă un împrumut extern de 98.096.875 de lei, cu termen pe 20 de ani, aprobat și acesta prin HCL 113/16.08.2007.

Au urmat contractele dintre Administrația Domeniului Public al sectorului 2 și diverse firme, acuzate de opoziție ca fiind ale clientelei de partid. S-au încheiat în perioada 2008-2011 mai multe contracte în baza unor acorduri-cadru pe 5 pachete corespunzătoare a cinci zone din sector pentru „întreținere, reamenajare, plantări în parcuri, scuaruri, platbande și asambluri de locuințe”.  O a șasea zonă rămâne în grija ADP. Suma totală a acestor contracte se ridică la aproape 100 de milioane de euro.

Circa 8 milioane de lei din aceste contracte acoperă două luni de iarnă, din anul 2008. Noiembrie și decembrie, când, deși românii nu plantează flori, pe teritoriul României au loc alegeri.

Gușe dată de Onțanu pentru toate comisiile

Florile se replantează periodic, cel puțin pe hârtie. Onțanu susține că ansamblurile dendrofloricole sunt distruse frecvent, fie de lucrări ale regiilor de utilități, fie prin acte de vandalism. Astfel, în martie 2010 ADP întocmește două referate de necesitate - 1816/02.03.2010 și 3225/22.03.2010 - prin ing. Lucia Gușe și aprobate de către directorul general, Cristian Lemnaru și directorul economic Mihai Buturcă. Se solicită constituirea unei comisii pentru constatarea și evaluarea daunelor produse de regii (Apa Nova, Ideb, Distrigaz) prin lucrările executate pe spațiile verzi, fără avize de intervenție de la Primărie, dar și a sustragerilor ca urmare a vandalismului. Cele două referate mai susțin că au fost constatate în mod repetat distrugeri ale spațiilor verzi.

Zis și făcut. O zi mai târziu a apărut decizia 109/23.03.2010 prin care s-au constituit 6 comisii pentru constatarea și evaluarea daunelor invocate de șefa departamentului Spații Verzi, Lucia Gușe. Întâmplător sau nu, componența celor șase comisii este aproape aceeași, schimbându-se doar responsabilul de zonă, după cum urmează:

Zona 1: Președinte - Gușe Lucia; membri - Vasile Cantemir (responsabil zona 1), Ion Vasile (Control Domeniu Public), Anca Radu (Contabilitate), Marcel Țăpuș (Exploatare), Gheorghe Tudoran (Urmărire Investiții Spații Verzi), Petre Vasile (Atelier Dotări);

Zona 2: Președinte - Gușe Lucia; membri - Rodica Gheorghe (responsabil zona 2), Ion Vasile (Control Domeniu Public), Anca Radu (Contabilitate), Marcel Țăpuș (Exploatare), Gheorghe Tudoran (Urmărire Investiții Spații Verzi), Petre Vasile (Atelier Dotări);

Zona 3: Președinte - Gușe Lucia; membri - Toma Stănășilă (responsabil zona 3), Ion Vasile (Control Domeniu Public), Anca Radu (Contabilitate), Marcel Țăpuș (Exploatare), Gheorghe Tudoran (Urmărire Investiții Spații Verzi), Petre Vasile (Atelier Dotări);

Zona 4: Președinte - Gușe Lucia; membri - Toma Stănășilă (responsabil zona 4), Ion Vasile (Control Domeniu Public), Anca Radu (Contabilitate), Marcel Țăpuș (Exploatare), Gheorghe Tudoran (Urmărire Investiții Spații Verzi), Petre Vasile (Atelier Dotări);

Zona 5:  Președinte - Gușe Lucia; membri - Dorin Horneț (responsabil zona 5), Ion Vasile (Control Domeniu Public), Anca Radu (Contabilitate), Marcel Țăpuș (Exploatare), Gheorghe Tudoran (Urmărire Investiții Spații Verzi), Petre Vasile (Atelier Dotări);

Zona 6: Președinte - Gușe Lucia; membri - Vasile Logofătu (responsabil zona 6), Ion Vasile (Control Domeniu Public), Anca Radu (Contabilitate), Marcel Țăpuș (Exploatare), Gheorghe Tudoran (Urmărire Investiții Spații Verzi), Petre Vasile (Atelier Dotări).

Comisiile s-au pus pe treabă și au „constatat” distrugerile în cinci dintre cele șase zone. Au urmat contractele cu diversele firme, care, de asemenea, sunt aproape aceleași în toate zonele. Opoziția le acuză de deturnarea banilor, căci reamenajarea s-a făcut numai pe hârtie. Nici Primăria, nici ADP nu dețin fișele de intervenție de la presupusele lucrări ale regiilor sau procesele verbale de la Poliție de constatare ale presupuselor acte de vandalism. De asemenea, nu s-a luat nicio măsură de recuperare a eventualelor prejudicii produse de regii. Mai mult, niciunul dintre actele întocmite, fie ele decizii, hotărâri sau referate nu au fost contrasemnate de departamentul juridic al Primăriei, care a dorit să se țină departe de această afacere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel