9 MARTIE, MUCENICI. Ce NU ai voie să faci. Cine riscă o vară grea

Cei 40 de mucenici din Sevastia sunt sărbătoriți în religia creștin-ortodoxă pe 9 martie. De această sărbătoare sunt legate mai multe tradiții și superstiții.

9 MARTIE, MUCENICI. Cei 40 de mucenici erau creștini, iar Guvernatorul Agricola, aflând despre credința lor, a încercat să-i oblige să se se închine la idoli falși. Au fost băgați în temniță și bătuți cu pietre timp de opt zile, iar ulterior condamnați la moarte prin înghețare în lacul din Sevastia, dar s-au rugat lui Dumnezeu, iar acesta a făcut o minune și a înghețat apa lacului. Sfinții Mucenici au trecut la cele veșnice după ce li s-au zdrobit picioarele cu ciocanele.

9 MARTIE, MUCENICI. O superstiție din popor spune că, în ziua de 9 martie, cei 40 de mucenici se adună pentru a participa la un sobor de dezghețare a pământului și slobozire a căldurii.  Dacă în această zi plouă, se spune că va ploua și de Paște. Dacă se auzeau tunete, va fi o vară benefică pentru culturi. Dacă în noaptea de dinaintea zilei era frig și pământul îngheța, se credea că va urma o toamnă îndelungată.

9 MARTIE, MUCENICI. Pe 9 martie se împarte colivă celor săraci, acest gest fiind făcut în memoria celor care nu mai sunt printre noi. Este, totodată, o zi în care se pomenesc morții în biserică, o parte din bucate sunt duse la cimitir, la mormintele celor dragi. Aici se mai pun flori și lumănări.

[citeste si]

9 MARTIE, MUCENICI. De asemenea, pe 9 martie, se spune că nu este bine să speli haine sau să faci curățenie. Nu este bine nici să te cerți. Dacă te-ai certat înainte cu cineva este bine să te împaci cu el/ea și să îți ceri iertare dacă ai greșit. Altfel, riști să ai o vară grea.

9 MARTIE, MUCENICI. În altă ordine de idei, pe 9 martie, tradiţia spune că gospodinele trebuie să pregătească mucenici. Conform obiceiului popular, mucenicii se împart la rude, vecini, oameni sărmani, pentru pomenirea celor morţi, dar şi pentru belşugul viitoarelor recolte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel