3 rețete de post cu cartofi

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

În Postul Mare, s-ar putea să rămâi în pană de idei atunci când vine vorba despre bucatele potrivite pe care să le pui pe masă. Dacă nu mai știi ce să gătești, îți oferim trei rețete care includ cartofi.

1. Tartă de cartofi și arahide cu umplutură de năut crocant și ceapă roșie

Ingrediente

1 kg cartofi
o mână de arahide
o mână de năut fiert
1 pahar suc de roșii
1-2 cepe roșii
o mână de pesmet (mălai sau griş, în lipsă)
ulei, sare, piper

Cum se prepară

Se fierb cartofii, ideal la vapori, întregi și în coajă.Se răcoresc și se curată de coajă. În timp ce fierb cartofii, într-o tigaie antiaderentă se călește ceapa cu puțin ulei. După câteva minute se adaugă boabele de năut fiert sau din conservă. Se continuă la foc mediu împreună alte câteva minute. În această fază se adaugă sucul de roșii, sare și piper după gust.

Se mai ține tigaia alte câteva minute la foc mediu spre mic; în final trebuie să avem un sos destul de consistent, mai gros decât cel pe care îl folosim la paste. Odată curățați cartofii, se mărunțesc într-un mixer și li se adaugă ulei și alune prăjite și zdrobite.

Se așază jumătate din această compoziție într-un vas termorezistent tapetat cu ulei și pesmet. Peste cartofi se adaugă sosul, care se întinde uniform pe toată suprafața. Se completează cu restul compoziției de cartofi. Deasupra se stropește cu ulei și se presară 2 linguri de pesmet amestecat cu arahide prăjite măcinate. Se coace în cuptor în zona mediană la circa 180°C timp de circa 40 de minute, în funcție de cuptor.

Vezi și: Cartofi Bombay. Rețeta de post

3 rețete de post cu chiftele

2. Caserolă cu felii de cartofi gratinați cu cremă de leurdă și arahide în sos de soia

Ingrediente

1 kg cartofi
leurdă, o legătură sau două
puțin lapte de soia
100 g arahide măcinate
sos de soia
ulei, sare, piper

Cum se prepară

Se fierb cartofii în coajă, ca la prima rețetă. Se lasă la răcit și se curăţă de coajă. Se taie felii cât mai subțiri. În timp ce fierb cartofii, într-un blender se adaugă leurdă, ulei și lapte de soia cât să cuprindă frunzele și să putem obține o cremă omogenă. Se amestecă feliile de cartofi cu sosul crud de leurdă și puțin sos de soia. Se așază într-o tavă termorezistentă unsă cu ulei şi tapetată cu pesmet sau mălai.

Se presară deasupra arahide măcinate și se stropește cu sos de soia. Se ține la cuptorul încălzit la circa 180-200°C circa 20 de minute.

Vezi și:  Musaca de cartofi cu soia. Rețeta de post

Ciorbă de cartofi cu zeamă de varză. Rețeta de post a lui Chef Bontea

3. Supă-cremă picantă de dovlecei cu cuburi de cartofi, roșii, fasole verde și fulgi de ovăz

Ingrediente

4 dovlecei
4 cartofi
1 ceapă
o mână bună de fasole verde
câteva roșii
puțin mălai
4 linguri fulgi de ovăz
semințe de cânepă măcinate
paprika iute

Cum se prepară

Se taie cartofii în cuburi de circa 2 cm latura, se presară cu puțin mălai sau pesmet și puțină sare și piper, ca să nu se lipească ulterior între ele.Se călesc bine într-o tigaie antiaderentă în ulei, astfel încât să rămână separate unele de altele, se întorc bine să se rumenească pe toate părțile. În aceeași tigaie se călește și fasolea verde.

Se călește ceapa tăiată fin și dovleceii felii subțiri într-o oală, apoi se adaugă peste ele circa 1 litru de apă și se fierb la foc mediu sub capac, circa un sfert de oră. Se pasează cu un mixer vertical, potrivind de sare, piper și paprika iute. Se servește crema în boluri adăugând deasupra cuburile de cartofi, fasolea verde și roșiile tăiate mărunt. Pentru un plus de proteine și de consistenţă, se adaugă deasupra fulgi de ovăz și semințe de cânepă măcinate.

Vezi și:  Cartofi înăbușiți cu usturoi și cimbru. Cea mai bună rețetă de post

Salată vietnameză cu tăieței de orez. Rețeta inedită de post

Sursa: smartliving.ro

Image by fahrwasser on Freepik

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel