15 octombrie 1922, ziua pe care românii nu trebuie s-o uite. Încoronarea lui Ferdinand, regele României Mari

La 15 octombrie 1922, la 4 ani de la Marea Unire, s-a săvârșit, în Catedrala din Alba Iulia, rânduiala doxologiei încoronării Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria, întocmită de Înalt Prea Sfințitul dr. Elie Miron Cristea, arhiepiscop al Bucureștiului, mitropolit al Ungro-Vlahiei, exarh al Plaiurilor, Primat al Țării Românești, președinte al Sfântului Sinod, locțiitor al scaunului din Cesarea Capadochia, scrie Marilena Rotaru pe blogul personal.
La slujba încoronării au participat 20 înalți ierarhi din Moldova, Transilvania, Bucovina, Chișinău și Hotin, Buzău, Argeș, Râmnicul Noului Severin, Roan, Huși, Dunărea de Jos, Arad, Caransebeș, Oradea mare, Cluj, București, Constanța, Rădăuți. În preziua încoronării, coroanele și mantiile regale au fost aduse de către Președintele Consiliului de Miniștri la Alba Iulia și așezate în altar sub pază militară. Pe 15 octombrie, la ora 10, Regele Ferdinand și Regina Maria au sosit cu trenul și au pornit în procesiune solemnă spre catedrală. În fața catedralei au fost întâmpinați de Mitropolitul Primat cu aceste cuvinte: "Iată, Doamne, Dumnezeul nostru, alesul poporului Tău intră în biserica Ta cea sfântă și neclădită. Bine este cuvântat cel ce vine întru numele Domnului."

Regele ia coroana și o așază pe cap

În catedrală se oficiază slujba în timpul căreia se sfințesc coroanele și mantiile regale. Președintele Senatului și un general primesc din mâna Mitropolitului Primat, care le aduce din altar, coroana și mantia regelui, apoi, președintele Camerei Deputaților primește coroana și mantia reginei. Se formează un cortegiu care, împreună cu Majestățile Lor, se îndreaptă spre un podium anume pregătit, lângă clopotniță. Pe podium, doi generali îi oferă Regelui mantia, apoi, Președintele Senatului, după o scurtă alocuțiune, îi oferă coroana. Regele o ia și o așează pe cap. Muzicile militare intonează Imnul Regal, bat clopotele tuturor bisericilor și se dau salve de tun. În acest timp, alți doi generali îi oferă Regelui mantia Reginei. Președintele camerei oferă Regelui coroana Reginei. Regele așează coroana pe capul Reginei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel