Ziua melcilor comestibili. Escargot, deliciosul aperitiv servit în Franța cu unt și usturoi

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Ruslan Khmelevsky)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Ruslan Khmelevsky)

Astăzi, este sărbătorită Ziua melcilor comestibili, cel mai cunoscut preparat de acest fel fiind escargotul servit în Franța. 

Ziua melcilor comestibili (#EscargotDay) este sărbătorită în fiecare an pe 24 mai şi onorează gustosul aperitiv francez (escargot). Nimeni nu ştie cu adevărat cine a iniţiat această zi sau când. Dar acest lucru nici nu mai contează, pentru că sărbătorile alimentare distractive nu sunt niciodată prea multe, scrie Agerpres.

Originile acestui fel de mâncare numit "escargot" în Franţa datează din perioada romană antică, dovezile arheologice arătând semne că oamenii l-au consumat. Se crede că romanii hrăneau melcii cu vin şi orz pentru a-i face mai apetisanţi şi îi considerau un fel de mâncare de elită, potrivit pentru împăraţi. Cu toate acestea, nu este posibil să se mănânce toate speciile de melci, iar multe dintre ele sunt prea mici pentru a fi gătite şi consumate. Există şi alţi factori care trebuie luaţi în considerare, cum ar fi gustul diferitelor specii.

Escargotul nu este consumat pe tot globul, dar în unele ţări precum Franţa, Spania şi Portugalia, este adesea savurat ca antreu. În Franţa, cea mai consumată specie este Helix pomatia. Preparaţi cu unt şi usturoi, melcii sunt serviţi în cochilie. Francezii consumă o mulţime de melci în fiecare an.

Aceste gasteropode sunt servite la grătar şi în cochilie. Melcii comestibili sunt bogaţi în proteine, au un conţinut scăzut de grăsimi şi sunt plini de potasiu, vitamina E, fier, magneziu, fosfor, cupru şi seleniu. De-a lungul anilor, acest fel de mâncare a câştigat popularitate, melcii comestibili obţinând vânzări uriaşe şi nu este de mirare că această zi este sărbătorită cu mult entuziasm. 

Melci în unt cu usturoi

Ingrediente:

100 gr unt fără sare
2 căței de usturoi tăiați mărunt (dacă iubești usturoiul la nebunie, poți să mai adaugi unul sau doi, fără probleme)
O șalotă tăiată fin
O lingură de pătrunjel tocat mărunt
12 melci spălați, clătiți, uscați
O lingură pesmet
Sare
Sare și piper pentru asezonare

Cum se prepară

Pune o tigaie pe foc mediu, adaugă un pic de unt și șalota. Asezonează apoi cu sare și piper și amestecă încet, timp de 10 minute. Așează melcii în vasul de gratinare (sau în ceva similar), scrie chilipepper.ro.

Într-un castron separat amestecă untul, usturoiul, pătrunjelul, sarea și pesmetul. Pune o linguriță de unt cu usturoi peste fiecare melc (dacă ai de gând să-i prepari în cochilii, umple-le cochilia cu amestec). Bagă vasul la cuptor, la 180 de grade și lasă-l 10-12 minute (maxim 15 minute, dacă sunt în cochilie). Servește melcii când încă sunt fierbinți.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel