Zelenski anunță că Ucraina va lupta până își va recăpăta teritoriile, după ce Henry Kissinger a sugerat că singura cale a păcii e cedarea Crimeei

Sursa foto: Facebook Volodimir Zelenski
Sursa foto: Facebook Volodimir Zelenski

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat miercuri, în timpul Forumului Economic Mondial, că Ucraina va lupta până când își va recâștiga toate teritoriile - comentarii care vin după ce fostul secretar de stat american, Henry Kissinger, a remarcat că granițele Ucrainei ar trebui să rămână așa cum erau înainte de începerea invaziei Rusiei.

„Când Ucraina spune că va lupta până când își va recâștiga toate teritoriile, înseamnă un singur lucru: că Ucraina va lupta până când își va recâștiga toate teritoriile. Este vorba despre independență și suveranitate”, a spus Zelenski, potrivit The Hill.

Comentariile președintelui ucrainean au venit după ce Kissinger, care a vorbit luni la Forumul Economic Mondial, a sugerat un rezultat diferit.

„După părerea mea, mișcarea către negocierile pentru pace trebuie să înceapă în următoarele două luni, pentru ca rezultatul războiului să fie conturat, înainte de a putea crea tulburări și tensiuni care vor fi din ce în ce mai greu de depășit, în special între eventualele relații ale Rusiei, Georgiei și Ucrainei față de Europa. În mod ideal, linia de separare ar trebui să returneze status quo-ul anterior”, a spus Kissinger referitor la granițele Ucrainei.

În 2014, Rusia a anexat Crimeea, o mișcare pe care SUA și o serie de alte țări o consideră ilegală. Cu doar câteva zile înainte de începerea invaziei, două regiuni separatiste din estul Ucrainei au fost recunoscute ca independente de către guvernul rus.

Zelenski a declarat miercuri că Ucraina este deschisă la discuții cu Rusia, dar a spus că Moscova trebuie să-și arate interesul.

„Putem trece la această etapă când înțelegem că cel puțin partea rusă arată dorința de a trece de la etapa războiului sângeros, către diplomație”, a spus Zelenski.

Henry Kissinger spune că Ucraina ar trebui să cedeze teritorii Rusiei

„În cazul prelungirii războiului dincolo de acest punct nu ar fi vorba despre libertatea Ucrainei, ci despre un nou război împotriva Rusiei”, a mai spus Kissinger la Davos.

„Statu quo ante” menționat de Kissinger, care a fost secretar de stat al președinților Richard M. Nixon și Gerald Ford, se referă la restabilirea unei situații în care Rusia controla în mod oficial Crimeea și controla informal cele două regiuni estice ale Ucrainei, Lugansk și Donețk. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a subliniat că o parte din condițiile sale pentru a participa la discuții de pace cu Rusia ar include restabilirea granițelor de dinaintea invaziei.

Comentariile lui Kissinger vin în timp ce liderii mondiali spun că războiul Rusiei în Ucraina a pus sub semnul întrebării „întreaga ordine internațională”. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, le-a transmis liderilor mondiali prezenți la Davos că războiul nu este doar „o chestiune de supraviețuire a Ucrainei” sau „o problemă de securitate europeană”, ci și „o sarcină a întregii comunități globale”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel