EXCLUSIV  Xonia - Holocaust. Dincolo de pozele provocatoare se ascunde ceva care șochează cu adevărat. Toată lumea tace

Xonia, o cântăreață ale cărei melodii mă îndoiesc că le cunoaște cineva, a pozat indecent la Memorialul Victimelor Holocaustului. După ce imaginile au apărut în presă, ziarele titrau: "lumea este scandalizată după pozele cu Xonia". Prima întrebare care îți vine în minte "cine este Xonia?", apoi te gândești ce om normal la cap putea să facă un asemenea gest. Dacă treci de aceste două întrebări te întrebi unde este scandalul pentru că în afară de istorici și de câțiva oameni, nimeni nu a fost interesat de subiect.

Am căutat comentariile internauților la profilul ei de Facebook, dar și pe cel de Instagram să văd dacă cineva i-a atras atenția că nu este în regulă să pozeze indecent într-un loc atât de important. Nu, lumea îi admira pantofii sau machiajul sau îi spunea că este frumoasă, o întreba când vine la Târgu Jiu, îi spunea ce i-ar face sau că o iubește. Nimeni nu o critica pentru pictorialul de la Memorialul Victimelor Holocaustului. De ce? Un astfel de gest, chiar dacă este făcut de o cântăreață ale cărui melodii, spre rușinea noastră, nu le cunoaștem, ar trebui să ne scandalizeze. Dar ce să vezi? Nu este prima dată când se întâmplă lucruri asemănătoare și nu a interesat pe nimeni. SATRA BENZ, o trupă populară printre tineri, a filmat un videoclip în interiorul acestui monument. Nu spunem nimic despre calitatea clipului, dar știm sigur că are cuvinte care ar merita cenzurate. 

Revenind la întrebarea cea mai importantă? De ce nu a interesat pe nimeni subiectul Xonia și pozele indecente la Memorialul Victimelor Holocaustului? Simplu, pentru că doar un român din trei a auzit de Holocaustul din România, arată un studiu din 2015 al Institutului Național pentru Studierea Holocaustului Elie Wiesel. Probabil Xonia se află printre ceilalți doi.

Tudor Curtifan, jurnalist DC News, specializat în domeniul istorie, a avut o reacție după pictorialul cântăreței.

"Holocaustul reprezintă drama a milioane de oameni care au sfârșit în condiții cumplite în lagăre, în ceea ce s-a numit "Soluția Finală". Faptul că astăzi există turiști care pozează în diferite ipostaze printre monumente, sau mai rău, "vedete" care pozează în pictoriale provocatoare, denotă o lipsă gravă de cultură și respect. Memoria milioanelor de victime ale regimului nazist și drama familiilor acestora, sentimentele ce îi încearcă pe aceștia, toate sunt batjocorite în mod revoltător de asemenea gesturi inconștiente. Totodată, astfel de acțiuni revoltătoare alimentează antisemitismul și rasismul într-o perioadă în care memoria ultranaționalismului pare mai vie ca niciodată", a spus acesta.

”Șase milioane de oameni au fost uciși în timpul Holocaustului, în cele mai cumplite condiții. Oameni de toate vârstele, inclusiv copii și bătrâni, împușcați, exterminați, gazați.  În Germania,  după ce Hitler a ajuns la putere în 1933, antisemitismul care era oricum prezent în societate, ajunsese la cote înspăimântătoare. După izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, la 1 septembrie 1939, situația s-a agravat iar regimul nazist și-a pus în aplicare planul de executare a genocidului împotriva evreilor, așa numita ”Soluție Finală”. Hitler purta un război biologic, considera că poartă stindardul rasei ariene. ”Soluția Finală” a fost  organizată și coordonată de Adolf Eichmann, important lider nazist.

Iar din păcate, nici România nu a fost ferită de Holocaust. Evreii au fost persecutați, a fost Pogromul de la Iași, Pogromul de la București din timpul rebeliunii legionare, deportările din timpul lui Antonescu. În toată această perioadă, societatea privea în altă parte, inclusiv în Germania. Era mai convenabil și mai ușor. Astăzi nu o mai putem face. Asemenea acțiuni batjocoritoare trebuie taxate aspru”, a încheiat Tudor Curtifan.

În mod normal, pentru orice fel de acțiune în perimetrul monumentului este necesară o aprobare de la Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului „Ellie Wiesel". Xonia nu a obținut un asemenea document. Rămâne de văzut ce s-a întâmplat. Astfel de locuri ale memoriei trebuie tratate cu mult mai mult respect și mai rezervat. Dumneavoastră ce părere aveți despre gestul cântăreței?

P.S.: Negarea Holocaustului, în Europa sau în România, se pedepsește astfel cu închisoare de la șase luni la trei ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel