Senatorul Vlad Mircea Pufu vrea un pact naţional pentru Sănătate şi un pachet de legi: "Dacă nu reușim să intervenim acum, va fi foarte grav"

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Vlad Mircea Pufu, senator PNL, pledează pentru o reformă în sănătate, venind și cu soluția: un pact național și un pachet de legi.

"Astăzi am participat, la Buzău, împreună cu toți factorii de răspundere din sistemul de sănătate buzoian, la Caravana ”Votez pentru Sănătate”. Este vorba de o inițiativă a societății civile, susținută până acum de 30 de organizații, din care mai bine de jumătate îi reprezintă pe pacienții din România, care cer un acces mai bun și facil la îngrijiri medicale, prin alocarea a 9% din PIB pentru Sănătate. 

Am vorbit despre ceea ce văd eu a fi în acest moment o soluție: un pact național pentru Sănătate, transpartinic, pe care să ni-l asumăm la nivelul coaliției împreună cu opoziția. Trebuie să punem Sănătatea pe primul plan, acolo unde o garantează Constituția. 

Așa cum există legile Educației, e nevoie și de un pachet de legi ale Sănătății, iar unul dintre capitole, extrem de important, să fie prevenția, pentru a întârzia cât mai mult interacțiunea cetățeanului cu sistemul de sănătate. E nevoie de educație pentru prevenție. Am dat ca exemplu educația pentru nutriție, care nu se face în nici o școală. Nu există, cum e cazul educației pentru sănătate, ca disciplină predată de profesori de specialitate, pentru că nici o facultate nu pregătește specialiști în acest domeniu. Iar atunci informațiile sunt obținute de cei interesați din surse neavizate, de cele mai multe ori, de pe internet, deși foarte multe dintre bolile cronice cu care se luptă societatea actuală vin tocmai din lipsa unei educații pentru nutriție. 

"E nevoie de o reformă din temelii a sistemului"

E nevoie de o reformă din temelii a sistemului. Avem la ora actuală peste 5000 de absolvenți de Medicină în România, în fiecare an, dar sunt scoase la concurs pentru Rezidențiat doar circa 1000 de locuri. Unde se duc cei 4000 care nu intră la Rezidențiat? În străinătate, știm cu toții, pentru că ne-am transformat în fabrica de medici a Europei. 

Am amintit și de o problemă cu care m-am confruntat în mod direct: lipsa medicilor de familie pentru centrele de permanență. Vă amintiți, desigur, demersurile pe care le-am făcut pentru înființarea unui centru de permanență în Buzău, dar nu s-a putut, pentru că nu există personal. Nu e doar o criză de medici de familie, ci și o hibă  legislativă, pentru care suntem datori să răspundem dacă ne dorim centre de permanență, întrucât trebuie asigurată resursa umană. Trebuie încurajată această specializare. 

Noi dacă nu reușim să intervenim acum va fi foarte grav. 70% dintre medicii de familie sunt în vârstă și vor ieși la pensie. Cum vor fi înlocuiți? E o întrebare retorică, pentru că la ora actuală nu se pregătesc specialiști. Trebuie încurajați deja tinerii mediciniști să urmeze această specializare, prin acordarea unor facilități, pentru că altfel, în stilul nostru, de a nu face prognoze și previziuni, ne vom trezi cu o măsură paliativă, vom înlocui ceva cu altceva, vom face un fel de bandaj care nu va rezolva problema.

Sunt multe de făcut dacă ne dorim o țară sănătoasă cu oameni sănătoși. Dar trebuie făcut acum! Vorbim de alocarea a 9% din PIB pentru Sănătate. Eu susțin acest deziderat, dar mi-aș dori să reușim să dovedim că putem cheltui eficient și fără să risipim cei 4,5% din PIB pe care îi alocăm acum", a scris Vlad Mircea Pufu pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel