Ungaria îngheață prețurile la combustibil. Benzinăriile care nu respectă vor fi închise

Sursă foto: Facebook Viktor Orban
Sursă foto: Facebook Viktor Orban

Pentru a preveni noi creșteri, guvernul ungar a anunțat că va îngheța prețurile la benzină și motorină.

Pentru a preveni noi creșteri, guvernul Ungariei a anunțat că va îngheța prețurile la benzină și motorină la nivelul de 480 de forinți timp de trei luni, începând cu 15 noiembrie.

„Întrucât prețul benzinei și motorinei afectează funcționarea economiei și prețurile în general, guvernul a decis să fixeze prețul pe litru al acestor produse la 480 de forinți (1,31 euro) pentru trei luni, începând de luni, 15 noiembrie”, a spus cabinetul ministrului Gergely Gulyás.

El a adăugat că aceasta înseamnă că lista de prețuri pentru motorină și benzină cu octan 95 poate fi mai mică de 480 de forinți, dar nu mai mare. Dacă benzinăriile nu respectă regulamentul, acestea se vor confrunta cu închiderea obligatorie. După trei luni, guvernul va analiza situația și va decide dacă retrage sau prelungește măsura.

Gulyás a spus că reducerea prețului afectează doar marja de retail, iar furnizorii nu vor fi compensați. Guvernul nu poate reduce acciza pe combustibil conform reglementărilor Uniunii Europene. Potrivit ministrului, guvernul este încrezător că această mișcare va ajuta și economia și va contribui la reducerea inflației.

Prețul combustibilului a depășit 500 de forinți

Aceasta se bazează pe faptul că prețul carburanților afectează nu doar populația din segmentul de retail, ci și costurile pentru companii, și astfel pentru sectoare întregi de activitate. Impactul prețurilor ridicate la combustibil este de obicei transmis asupra prețului de consumator final al bunurilor și serviciilor, adică populația plătește în cele din urmă pentru creșterea prețului și inflația se înrăutățește.

Pe 25 octombrie, prețul mediu al benzinei a depășit limita psihologică de 500 de forinți, în timp ce motorina a depășit acest nivel pe 11 octombrie. Principalul motiv pentru aceasta este că prețul petrolului pe piața mondială a atins un maxim de șapte ani, iar prețul pe baril în a crescut cu 70% de la începutul anului, de la 50 dolari la 85 dolari.

Ministrul a spus că decizia a fost precedată de un studiu al prețurilor la combustibili din UE. În ultimele 12 luni, prețurile medii la combustibili din Ungaria au crescut cu 38,3% și cu 31% de la începutul anului.

Până acum, Ungaria este al doilea stat membru al Uniunii Europene care a înghețat prețurile carburanților, după ce Croația a făcut același lucru pe 21 octombrie, stabilindu-și prețul la echivalentul a 550 de forinți pentru o lună, scrie RMX.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel