Un britanic va fi judecat în Franţa, în absenţă, pentru asasinarea unei producătoare de film

Procesul unui bărbat britanic, Ian Bailey, suspect de crimă, va debuta în Franţa luni, la 22 de ani după ce cadavrul producătoarei de film franceze Sophie Toscan du Plantier a fost descoperit în apropiere de reşedinţa ei de vacanţă din Irlanda, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Nici Ian Bailey, nici avocaţii lui, nu vor asista la procedurile judiciare de luni, au precizat avocaţii inculpatului. Ian Bailey, care este cetăţean britanic, spune că este nevinovat, iar Curtea Supremă din Irlanda a decis că el nu poate fi extrădat. Sophie Toscan du Plantier, al cărei soţ, Daniel, era un renumit producător care a colaborat cu cineaşti celebrei, precum Federico Fellini şi Ingmar Bergman, a fost asasinată în timp ce se afla în vacanţă în micul oraş costier Schull, aflat în sud-vestul Irlandei, în decembrie 1996.

Asasinarea ei a şocat opinia publică din Irlanda şi a pătat imaginea idilică a micuţei localităţi rurale Schull, o populară atracţie de vacanţă în rândul expatriaţilor englezi, francezi şi germani. Avocaţii lui Ian Bailey spun că personalitatea lui abrazivă, dar şi declaraţiile sale prin care a spus că fusese informat în legătură cu acea crimă, au făcut ca acest jurnalist şi poet britanic să devină bănuit de comiterea crimei.

Conform legislaţiei franceze, o persoană suspectă de asasinarea unui cetăţean francez în altă jurisdicţie naţională poate fi judecată în Franţa. Ian Bailey a fost arestat de două ori de Poliţia irlandeză în cauze asociate morţii producătoarei Sophie Toscan du Plantier, însă nu a fost niciodată pus oficial sub acuzare în Irlanda. Curtea Supremă din Irlanda a refuzat extrădarea lui, motivând că Franţa, în perioada comiterii faptelor, nu a luat decizia de a îl trimite pe Ian Bailey în judecată. Avocatul irlandez al lui Ian Bailey, Frank Buttimer, a spus că procesul demarat în Franţa reprezintă o lipsă de respect faţă de instanţele irlandeze. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel