EXCLUSIV  Ucraina vrea urgent în NATO și UE. Daniel Gheorghe, semnal de alarmă: „E o situație delicată. Drepturile minorității române, grav încălcate”

Deputatul Daniel Gheorghe (PNL) a vorbit despre solicitarea de urgență a Ucrainei de a adera la NATO și UE.

Președintele ucrinean Vlodimir Zelenski, în contextul tensiunilor tot mai mari cu Federația Rusă, a cerut NATO și UE să primească de urgență Ucraina în structurile europene. Daniel Gheorghe subliniază însă câteva probleme mari pe care Ucraina le are și pe care trebuie întâi să le rezolve. Plecând de la abuzurile împotriva minorității române, și până la conflictele înghețate de pe teritoriul său. 

În opinia parlamentarului român, Kievul dorește să se europenizeze, dar să păstreze în interior aceeași structură sovietică.

„În momentul de față din păcate pentru Ucraina s-au ratat câteva etape. Cred că momentul ideal pentru Ucraina de a face câțiva pași către aderarea la UE și NATO ar fi fost înainte de 2014, marea criză care a dus la pierderea Crimeei și apoi la războiul din Donbas”, precizează Daniel Gheorghe.

„Practic în acest moment Ucraina e într-o situație deosebit de delicată. Aici și occidentalii au partea lor de vină când în relația cu Vladimir Putin și Rusia au făcut un joc de concesii. și prudență. (...) Acum este foarte greu. Ucraina e o țară cu un conflict înghețat pe o suprafață de teritoriu uriașă precum e Donbasul, principalul bazin  carbonifer, o zonă industrializată, și totodată o țară în care Crimeea care a fost anexată de Rusia. E foarte dificil. Întâi trebuie soluționată situația din Donbas, acolo e o chestiune urgentă și foarte aprinsă unde Rusia face o presiune militară foarte agresivă în acestă perioadă”, spune deputatul.

„Nu poți intra în NATO când ai teritorii ocupate sau conflicte înghețate pe teritoriul tău”, a mai afirmat Daniel Gheorghe, la emisiunea „Pe Plan Extern”, de la DC News.

„Ucraina vrea o europenizare, dar doar cu avantaje și foloase, iar în interior să rămână cu același sistem de tip sovietic, represiv, corupt, același mental expansionist și iredentist. Sunt lucruri care sunt în antiteză totală”, a mai adăugat Daniel Gheorghe, care a subliniat că Ucraina încalcă flagrant drepturile minorităților de pe teritoriul său, inclusiv minorității române. În opinia deputatului Ucraina trebuie să rezolve toate aceste probleme și mai apoi să solicite aderarea de urgență la structurile europene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel