Ucraina începe contraofensiva în jurul oraşului Herson, ocupat de ruși

Ucraina începe contraofensiva în jurul oraşului Herson, ocupat de ruși - Foto Pexels
Ucraina începe contraofensiva în jurul oraşului Herson, ocupat de ruși - Foto Pexels

O contraofensivă a trupelor ucrainene din sudul ţării a început în jurul Herson, ocupat de ruși, potrivit Ministerului britanic al Apărării (MoD), scrie BBC. 

În portul Odesa, rămas sub control ucrainean pe tot parcursul războiului, autoritățile au menționat că lucrează pentru a relua exporturile de cereale, după ce zilele trecute s-a ajuns la un acord cu Rusia.

Un pod cheie către oraşul Herson nu mai poate fi folosit după ce forţele ucrainene l-au lovit cu rachete cu rază lungă de acţiune, furnizate de SUA. Mii de trupe ruseşti sunt acum în pericol de a fi izolate de restul teritoriului ocupat.

Situat strategic la vest de râul Dnipro, oraşul a fost primul din război care a căzut în mâinile forţelor Moscovei. Forţele ucrainene au tras marţi asupra podului Antonivski din Herson folosind un sistem de rachete de artilerie HIMARS. Potrivit surselor militare occidentale, atacul a lăsat podul "complet inutilizabil", scrie BBC

Citește și - Peste 20 de rachete, lansate asupra Ucrainei de pe teritoriul Belarus

În dimineaţa zilei de 28 iulie, trupele ruse au lansat un atac masiv cu rachete asupra regiunilor de nord ale Ucrainei, peste 20 de rachete au fost lansate de pe teritoriul Belarus, relatează RBC-Ucraina, cu referire la o postare pe Facebook a Comandamentului Operaţional Nord al Forţelor Armate Ucrainene.

Deocamdată, se ştie exact că nouă rachete au fost lansate asupra teritoriul comunităţii Honcearivske, din regiunea Cernihiv, care au căzut în zona unei fâşii forestiere.

Potrivit canalului de Telegram a Belaruska Gaiun, între orele 5:23 şi 6:29 au fost lansate asupra teritoriilor din Ucraina aproximativ 25 de rachete de pe aerodromul Zeabrovka de lângă Gomel, din Belarus.

Conform unor informaţii, în dimineaţa zilei de 28 iulie, trupele inamice au lansat atacuri asupra districtului Vişhorod din regiunea Kiev. A fost bombardat un obiect al infrastructurii locale, scrie Rador. Vezi știrea aici!

Ucraina cere mai multe arme



În timp ce Ucraina continuă să ceară armament mai puternic pentru a se apăra de atacurile ruseşti, Kievul a primit mai multe lansatoare de rachete multiple şi trei obuziere autopropulsate din Germania, potrivit ministrului german al apărării, Christine Lambrecht.

Această livrare a survenit la o zi după sosirea în Ucraina a primului lot de tancuri germane Gepard (Leopard).

Autorităţile locale din regiunea Doneţk au declarat marţi că invazia rusă a făcut 642 de morţi şi peste 1.600 de răniţi în rândul civililor numai în zona controlată de Kiev în regiunea Doneţk.

În zona aflată sub control rusesc în Doneţk, aproape 760 de civili au fost ucişi şi peste 2.400 răniţi, potrivit autorităţilor locale. Cifrele niciuneia dintre părţi nu au putut fi verificate în mod independent, notează DPA. Vezi știrea aici!

Citește și - SUA vor accelera transferul de arme către Ucraina. Washingtonul este gata să transfere „câte instalații HIMARS poate” la Kiev

Washingtonul încearcă să transfere cât mai curând posibil armele promise din noul pachet de ajutor pentru apărare la Kiev , inclusiv lansatoare de rachete HIMARS , a declarat biroul de presă al Pentagonului.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, într-o conversație cu omologul său ucrainean, Alexei Reznikov, a subliniat că americanii „depun toate eforturile posibile pentru a livra arme Ucrainei”.

Reznikov a precizat că s-au discutat rezultatele celei de-a patra întâlniri a coaliției internaționale de apărare de la baza aeriană Ramstein.

„Am reafirmat că angajamentele luate de toate părțile vor întări capacitățile armatei ucrainene și ne vor apropia de obiectivul nostru comun - victoria Ucrainei”, a scris ministrul pe Twitter.

Anterior, Alexey Reznikov a anunțat distrugerea a 50 de depozite pline cu arme rusești cu ajutorul sistemelor americane de rachete cu lansare multiplă. Citește știrea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel