Supa de oase: beneficii și rețetă

Fotografie de la Andrea Piacquadio: Pexels
Fotografie de la Andrea Piacquadio: Pexels

Deși nu sună apetisant, supa de oase oferă o serie de beneficii care au legătură cu gelatina, colagenul și mineralele extrase din oase în timpul fieberii.

În primul rând ce este supa de oase?

Supa de oase este un preparat ce oferă foarte multe beneficii organismului uman. Acestea se bazează pe gelatina, colagenul obținut și mineralele extrase din oase în timpul fieberii. Supa de oase este o supă ce se concentrează pe oase variate, fiartă la foc mic și îndelungat iar acest tip de preparat  poate fi folosit și în alte feluri de mâncare.

  • Gelatina formată în urma fierberii îndelungate a oaselor cu cartilaj vindecă și sigilează intestinul subțire și susține o digestie sănătoasă. De ce este important intestinul subțire? Pentru că aici se află cea mai mare parte a sistemului imunitar, aproximativ 80%. Adică un intestin subțire sănătos înseamnă un sistem imunitar sănătos.

  • Supa de oase este utilă pentru sindromul intestinului permeabil și a tulburărilor autoimune ce îl însoțesc.Tot gelatina ne ajută să avem păr și unghii puternice și sănătoase.

  • Conform Dr. Francis Pottenger și altor cercetători de talie mondială, gelatina ajută persoanele cu alergii și sensibilități alimentare să tolereze anumite alimente, în special laptele de vacă și glutenul.

  • S-a demonstrat că ajută în cazul multor boli precum: anemie, diabet, ulcer, reflux acid, boala Crohn și chiar cancer.

  • Supa de oase este o sursă importantă de colagen. Colagenul este proteina ce are o preponderență majoră în țesuturile umane, adică circa 30 % din totalul lor. Acesta intră în componența pielii, a tendoanelor, a oaselor, a cartilajelor. Colagenul are proprietăți imunostimulatoare și este cel care încetinește îmbătrânirea și deteriorarea pielii, articulatiilor si oaselor.

  • Un alt beneficiu al colagenului din supa de oase se leagă de reducerea celulitei. Asta pentru că celulita provine dintr-o lipsă de țesut conjunctiv, supa de oase poate reduce celulita și poate face pielea să arate mai bine.

  • Cu supa de oase poți reduce durerile și inflamația. Aceasta este perfectă pentru durerile cauzate de gută, durerile musculare cauzate de febră sau cele cauzate de reumatism și artrită.

  • Mineralele din supa de oase sunt mai ușor absorbite în organism. Cele mai importante sunt calciul și magneziul,Glicina, unul dintre aminoacizii gelatinei, îmbunătățește calitatea somnului și memoria.

Dacă toate aceste beneficii te-au convins și vrei să încerci și tu supa de oase, atunci va trebui să parcurgi în continuare articolul și să descoperi rețeta unei supe de oase delicioasă publicată de mâncareabatovina.ro.

Pentru a obține o supă de oase plină de nutrienți este bine să folosești o varietate de oase, cartilaje si piele, scrie sursa citată. Deși proteinele colagenului se descompun prin fierbere, în supă rămân mai mulți aminoacizi necesari pentru producerea colagenului în organism. Referitor la animale, este de dorit ca acestea să fie hrănite cât mai natural posibil.

Se pot folosi oase de vită, miel, pasăre, pește, porc sau o combinație a acestora. Supa e bine să conțină oase, legume și apă. De asemenea se adaugă 2-3  linguri de oțet deoarece acesta ajută la extragerea mineralelor din oase.

Dacă fierbeți supa de oase pe aragaz aceasta se va fierbe la foc mic pentru 6 -12 ore. Supa se poate consuma ca atare sau poate fi folosită ca bază pentru alte mâncăruri. De altfel, puteți adăuga la fiert ceapă, morcovi, țelină, etc... în funcție de gustul dvoastră.

Supă din oase de vită cu legume

INGREDIENTE:

1 kg oase de vită variate,1 buc morcov, 1 buc rădăcină pătrunjel, 1 buc ceapă galbenă, 3 căței usturoi, 2 lg oțet din cidru de mere, 2 buc foi de dafin, apă, 

MOD DE PREPARARE:

Într-o oală mare de 4-5 litri se adaugă bucățile de oase, legumele spălate și curățate, oțetul și apa până sus. Se lasă doar 2 cm până sus.

Dacă folosești oala clasică atunci setezi focul cât mai redus posibil și folosești un capac. Poți să fierbi supa de dimineața până seara sau peste noapte. Slow cookerul se setează pe funcția low pentru aproximativ 20h.

Nu este nevoie să se ridice capacul între timp. După ce a fiert, se lasă un pic la răcit ca să fie mai ușor de manevrat. Se strecoară bine. Oasele și legumele se aruncă și se păstrează doar lichidul obținut. 

Se utilizează imediat sau se congelează. Se pot folosi borcane, caserole, pungi cu zip sau forme pentru gheață. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel