SUA, AVERTISMENT pentru americanii care călătoresc în China

Statele Unite şi-au atenţionat sâmbătă cetăţenii asupra "riscului crescut de detenţie arbitrară" în China, într-un context de tensiuni puternice între Washington şi Beijing. 

Americanii din China "pot fi supuşi unor interogatorii şi detenţii prelungite din motive legate de 'securitatea statului'", a atras atenţia Departamentul de Stat. Autorităţile chineze pot de asemenea impune interdicţii de ieşire în cadrul "aplicării arbitrare a legilor locale în alte scopuri decât menţinerea ordinii publice", a precizat Departamentul de Stat într-un comunicat transmis cetăţenilor americani din China.

Beijingul a promis vineri represalii împotriva SUA, la o zi după ce Washingtonul a introdus sancţiuni împotriva mai multor lideri chinezi acuzaţi de reprimarea minorităţii musulmane uigure din Xinjiang, scrie Agerpres. 

China limitează vizele pentru americani


Miercuri, Beijingul a anunţat limitări de vize împotriva unor oficiali americani, în urma sancţiunilor Washingtonului, care acuză Beijingul că limitează accesul la Tibet.

Aceste represalii mutuale survin într-un context de degradare a relaţiilor sino-americane, punctele sensibile înmulţindu-se în ultimele luni: represiunea din Hong Kong odată cu intrarea în vigoare a unei legi controversate privind securitatea, pandemia de COVID-19 şi tensiunile din Marea Chinei de Sud.

Australia şi Canada le-au transmis de asemenea avertismente cetăţenilor lor din China, din cauza riscului de detenţie arbitrară.

În 2019, autorităţile chineze l-au arestat pe scriitorul sino-australian Yang Hengjun, care a fost inculpat pentru spionaj în martie.

Beijingul a dispus de asemenea arestarea a doi canadieni după reţinerea directoarei financiare a gigantului chinez de telecomunicaţii Huawei, Meng Wanzhou, la Vancouver în decembrie 2018.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel