SUA: American condamnat la închisoare pe viaţă pentru crimă

Un american a fost condamnat la închisoare pe viaţă în statul Carolina de Nord pentru uciderea a trei studenţi musulmani în februarie 2015, un caz ce a provocat o vie emoţie în Statele Unite şi în alte ţări, transmite AFP. 

Craig Hicks, în vârstă de 50 de ani, a acceptat miercuri să pledeze vinovat după ce a obţinut garanţii că acuzarea va renunţa să ceară pedepsa cu moartea. Ca urmare, Hicks a primit detenţie pe viaţă. În februarie 2015, Craig Hicks i-a împuşcat pe Deah Barakat, 23 de ani, pe soţia acestuia, Yusor Abu-Salha, 21 de ani, şi pe sora acesteia, Razan Abu-Salha, 19 ani, în centrul universitar Chapel Hill, din Carolina de Nord.

Ucigaşul a declarat în permanenţă că a fost vorba despre un conflict între vecini. În şedinţa de miercuri a fost difuzată o înregistrare filmată de Dean Barakat înainte de a muri, în care Hicks apare sunând la uşa apartamentului cuplului pentru a le reproşa celor doi, pe nedrept, că şi-au lăsat maşina pe locul său parcare. Familia victimelor a acuzat în mod constant că acesta a fost un pretext şi că Hicks era animat de ostilitate împotriva islamului. Invocând mesajele antireligioase postate de Hicks pe reţelele sociale şi numeroasele sale incidente cu vecinii de culoare sau de origine străină, familia a cerut justiţiei să considere crimele drept motivate de ură şi discriminare.

Autorităţile judiciare au refuzat să reţină acest motiv, care în ochii legii ar constitui o circumstanţă agravantă. 'Ceea ce ştim toţi acum şi aş fi vrut să ştim acum patru ani este că uciderea lui Deah, Yusor şi Razan a fost mult mai mult decât o ceartă pentru un loc de parcare. Autorul acestor crime avea, fără îndoială, o inimă plină de ură', a declarat şeful poliţiei locale, Chris Blue, după anunţarea verdictului, regretând abordarea avută de poliţie la momentul respectiv. Familiilor victimelor 'le transmitem regretele noastre sincere că le-am agravat durerea', iar 'musulmanilor din comunităţilor noastre, să ştiţi că aţi fost auziţi, văzuţi şi ascultaţi', a scris el, într-un comunicat.

Cazul a provocat o vie emoţie în Statele Unite. Preşedintele Barack Obama a vorbit despre 'teama' americanilor musulmani şi a subliniat că 'nimeni nu ar trebui să devină o ţintă din cauza a ceea ce este, a înfăţişării ori a credinţei sale'. Manifestaţii de denunţare a crimelor de la Chapel Hill au avut loc în Iran, Iordania şi teritoriile palestiniene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel