Spania: Rămăşiţele pământeşti ale fostului dictator Franco vor fi exhumate în două săptămâni

Rămăşiţele pământeşti ale fostului dictator spaniol Francisco Franco vor fi exhumate în termen de două săptămâni, a anunţat vineri guvernul de la Madrid, după ce au fost depăşite obstacolele ridicate de familia lui Franco, potrivit AFP şi dpa.

Corpul lui Franco a fost îngropat într-un mausoleu masiv în aşa-numita Vale a celor căzuţi, aflată în nord-vestul Madridului. Rămăşiţele pământeşti vor fi mutate într-un cimitir municipal din nordul oraşului, a declarat vicepremierul spaniol Carmen Calvo.

Familia lui Franco va fi informată cu exact 48 de ore înaintea exhumării, a adăugat Calvo.

Guvernul spaniol doreşte să transforme Valea celor căzuţi într-un loc de reconciliere naţională. Iniţial un monument ridicat de Franco însuşi în memoria celor decedaţi de partea sa în războiul civil din Spania, mausoleul a devenit loc de pelerinaj pentru simpatizanţii fostului dictator şi a extremiştilor de dreapta.

O serie de politicieni conservatori şi de extremă dreapta s-au pronunţat împotriva intenţiei guvernului.

După luni de dezbateri, Curtea Supremă de la Madrid a dat în septembrie undă verde pentru exhumarea rămăşiţelor pământeşti ale fostului dictator.

Familia acestuia a dorit ca rămăşiţele fie să rămână în Valea celor căzuţi, fie să fie mutate într-un mormânt la catedrala Almudena din centrul capitalei Spaniei.

Un judecător a respins cererea, parţial pentru a evita ca această catedrală să devină un nou loc de pelerinaj pentru simpatizanţii lui Franco.

Francisco Franco a condus Spania începând din 1939, când forţele sale au câştigat războiul civil spaniol, până la moartea sa în 1975.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel