Sărmăluțe moldovenești. Rețeta pentru masa de Crăciun

Sursa foto: Facebook Roxana Florentina Anusca Turcanu
Sursa foto: Facebook Roxana Florentina Anusca Turcanu

Vine Crăciunul, iar mesele îmbelșugate alături de familie nu lipsesc din tradiția românilor. Iată cum poți prepara sărmăluțe moldovenești. Sunt delicioase!

Ingrediente 

~ 800 g carne de porc
 3 cepe mari
 2 linguri ulei
 100 g orez
 2 verze acre
 150 g costiţă afumată
 100 ml suc de roşii
 2 linguri mărar
 2 linguri bulion
 cimbru
 sare
 piper măcinat
 piper boabe

Cum se prepară

Toacă ceapa cât mai mărunt şi căleşte-o în 2 linguri de ulei până când devine sticloasă. Adaugă bulionul peste ceapă şi lasă la foc încă 2-3 minute, amestecând. Pune ceapa peste carnea tocată de cuţit bucăţi cât mai mici, apoi adaugă sare, piper, cimbru, orezul spălat şi mărarul tocat mărunt, potrivit retetepractice.ro.

Desfă verzele şi alege foile, apoi porţionează-le încât să obţii din fiecare foaie de varză câte 2 foi de sarmale. Umple foile astfel tăiate cu 1-2 linguriţe de compoziţie, rulează-le şi îndeasă-le la capete. În cratiţa în care urmează să le găteşti, aşază întâi un strat de varză (fie foi întregi, fie tocată cât mai mărunt), urmată de bucăţele de costiţă afumată aşezate aleatoriu. Aranjează sarmalele, formând o spirală cât mai bine îndesată, de pe marginea cratiţei către centru.

După ce ai umplut un rând, aşază un strat de varză tocată mărunt, alte bucăţele de afumătura, boabe de piper şi un nou strat de sarmale. Continuă aranjamentul astfel, până ce termini toate sarmalele. Deasupra aşază un ultim strat de varză tocată mărunt, toarnă sosul de roşii şi apă, până când lichidul începe să se zărească printre sarmale. Da sărmăluţele moldoveneşti la foc mic pentru cca 3 1/2-4 ore, cu capacul pus uşor înclinat.

BONUS: Cum faci lebăr pentru masa de Crăciun

Ingrediente

- 700 g ficat de porc
- 1 bucată de burtă (poala de porc), cam de 500 g, să aibă şuviţe de carne cu slănină
- 1 splină
- 1 inimă
- 1 limbă
- sare, piper, ardei iute, ienibahar boabe, dafin
- 1 ceapă
- 1 morcov

Cum se prepară

Ficatul şi burta de porc, alături de celelalte organe, dacă folosiţi, se spală bine în mai multe ape, potrivit pofta-buna.com. Limba se curăţa şi se pun la fiert în apă cu sare. Când dă în clocot, se lasă focul mic, să se adune spuma şi să nu se tulbure zeama. Se adună bine spuma şi se adaugă piperul, ienibaharul boabe, frunzele de dafin şi un ardei iute (opţional).

După ce ficatul şi burta de porc, alături de celelalte organe, s-au fiert (se probează cu furculiţa), se scot şi se lasă la răcit. Răcite bine, se taie bucăţi şi se trec prin maşina de tocat sau robot, să iasă o pastă fină. Puteți da prin maşină şi ceapa şi rădăcinoasele și se adaugă în lebăr. Se potriveşte gustul cu sare şi piper şi se mai adaugă din zeama în care au fiert cărnurile, până se obţine o pastă uşor modelabilă.

Se umplu intestinele (spălate în apă rece şi caldă şi apoi lăsate în apă cu oţet sau felii de lămâie, să dispară mirosul specific). Se leagă sau se cos bine capetele, se înţeapă din loc în loc cu o scobitoare şi se pun la fiert, în zeama rămasă de la fiertul cărnurilor. Se fierbe cam 10-15  minute, apoi se scoate, se aşază între blaturi din lemn sau tăvi, cu o greutate deasupra, să se aplatizeze puţin şi se lasă la rece până a doua zi. După preferinţă şi dacă aveţi unde, se poate şi afuma.

Se serveşte cu pâine proaspătă, muştar sau diverse legume (roşii, castraveţi, ardei graşi, castraveţi muraţi, gogoşari în oţet etc).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel