Salată asortată pentru iarnă. Rețeta pe care trebuie să ți-o notezi

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Tatyana Novoselova)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Tatyana Novoselova)

Salata asortată este numai bună pentru perioada rece, când variantele pe care le avem la dispoziție, în materie de legume, sunt limitate. Iată cum se prepară această rețetă pentru iarnă...

Ingrediente

- 1 kg gogoşari
- 1 varză albă
- 1 ţelină mare
- 2-3 morcovi
- 2-3 ardei graşi
- 10-15 boabe piper
- 500-750 ml oţet de 9 grade
- 150-200 g miere de albine
- sare
- 2-3 rămurele de ţelină verde

Cum se prepară

Gogoşarii şi ardeii graşi se spală, se taie în jumătăţi şi se curăţă de seminţe. Morcovii şi ţelina se curăţă de coajă şi se spală, iar varza se spală şi se curăţă de foile veştede. Toate legumele pregătite deja se taie fideluţă sau se dau pe răzătoarea cu ochiuri mari. Se cântăresc, se pun într-un vas mai mare şi se sărează (câte o lingură de sare la fiecare kilogram de legume). Se amestecă uşor şi se lasă 15-20 minute, potrivit retete.unica.ro.

Între timp, se pregăteşte oţetul pentru salata asortată. Se pune la fiert oţetul, apoi se adaugă mierea de albine şi piperul boabe. Se lasă să clocotească la foc mic, 2-3 minute, apoi se adaugă ţelina verde tocată mărunt şi se acoperă.

Se pun legumele tocate în borcanele deja spălate și uscate. Zeama care s-a lăsat din legume nu se aruncă, ci se pune în borcane. Se adaugă oţetul fierbinte şi se acoperă borcanele. Se răstoarnă de câteva ori fiecare borcan, pentru a ne asigura că a pătruns oţetul în toate straturile.

Se învelesc borcanele cu prosoape mai groase, iar a doua zi se pun la păstrat în cămară. Borcanele cu salată asortată pentru iarnă sunt garnitura ideală pentru orice preparat.

BONUS: Gogoșari în sos de muștar: Rețeta

Ingrediente

- gogoșari 1500 g
- zahăr tos 100 g
- muștar classic 100 g
- ulei de floarea soarelui 100 ml
- oțet 100 ml
- sare grunjoasă 1 lingură
- condimente (piper boabe, boabe de muștar, boabe de coriandru, fulgi chilli))
- foi de dafin 3-4 bucăți

Cum se prepară

Gogoșarii se spală, se taie în patru și se curăță de semințe și cotor. Într-un vas mai înalt se adaugă oțetul, sarea, zahărul, uleiul și condimentele și se pun la fiert la foc mic, amestecându-se contiuu până ce clocotește. Apoi, se adaugă sferturile de gogoșar, rând pe rând, se țin la foc mediu cca. 1-2 minute, amestecându-se ușor cu lingura de lemn, apoi se lasă la foc mic cca. 6 minute, până se înmoiae puțin, atât cât să fie crocanți, scrie bucataras.ro.

Apoi se scot gogoșarii, se lasă la răcorit, se pun în borcanele sterilizate, se adaugă sosul, se căpăcesc borcanele și se pun într-un vas adânc pe un strat de ziare sau prosoape de bucătărie, se completează cu apă până la nivelul capacului și se lasă la sterilizat la foc mic cca. 30-40 de minute după ce începe să fiarbă apa. Apoi se lasă borcanele să se răcească în vasul cu apă feirbinte. A doua zi, se etichetează borcanele și se depozitează la rece.

Citește și:

Cum se face zacusca de vinete

Ingrediente

2.5 kg ceapă roşie
3 kg ardei kapia
6 kg vinete
1 l bulion
500 ml ulei
2 foi dafin
1 linguriţă bicarbonat de sodiu
sare şi piper după gust.

Cum se prepară

Mai întâi de toate coacem vinetele şi ardeii kapia pe plită sau în cuptorul încins, apoi le curăţăm de pielițe şi le lăsăm bine la scurs. Pregătim borcanele şi capacele noi astfel: le spălăm bine cu detergent, le limpezim şi le sterilizăm în cuptor timp de 25 minute la 200 grade, potrivit reteteculinare.com.

Curăţăm ceapa şi o dăm prin maşina de tocat carne sau o tocăm cu robotul de bucătărie. Punem o oală sau un ceaun mare pe foc. Punem ceapa în ceaun, adăugăm puţină sare şi o lăsăm să scadă la foc moderat, amestecând din când în când ca să nu se prindă de fund.

Între timp, dăm ardeii curăţaţi de pielițe, seminţe şi scurşi prin maşina de tocat carne sau îi tocăm cu robotul de bucătărie. Când ceapa s-a călit bine şi a scăzut bine iar ea devine translucidă, adăugăm ardeii, punem puţină sare, frunzele de dafin şi uleiul, continuăm fierberea încă 25 – 30 minute la foc moderat, amestecând din când în când.

După ce au trecut şi cele 30 de minute, adăugăm bulionul, lăsăm să fiarbă 15 minute, apoi adăugăm vinetele tocate şi ele mărunt. Fierbem zacusca timp de 15 minute, amestecând încontinuu pentru a nu se prinde de fund. Potrivim zacusca la gust cu sare şi piper, adăugăm 1 linguriţă de bicarbonat de sodiu și apoi o lăsăm să mai fiarbă încă 30 minute. Zacusca este gata în momentul în care uleiul iese la suparafata şi compoziţia este omogenă şi s-a îngroşat.

Zacusca o punem fierbinte în borcane. Cum am umplut un borcan, îi punem capacul și apoi îl întoarcem cu fundul în sus. Repetăm până umplem toate borcanele. După ce am umplut toate borcanele, le lăsăm aşa 15 minute întoarse cu fundul în sus.

Între timp, pornim cuptorul la 200 grade. Punem într-o tavă un prosop de bucătărie şi punem apă caldă uşor fierbinte în tavă. Apoi, întoarcem borcanele cu gura în sus şi le punem în tava cu apă. Băgăm tava în cuptor pentru 45 minute. După cele 45 de minute în cuptor, scoatem borcanele şi le punem în culcuş de pături pentru a se răcii încet. Se ţin cam două zile în culcuşul de pături bine acoperite, apoi se pun pe raftul din cămară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel