Rețetă pentru Schimbarea la Față a Domnului. Peşte gătit ca pe Muntele Athos

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay

Astăzi, 6 august, este prăznuită Schimbarea la Față a Domnului, zi în care se dă dezlegarea la pește. Așadar, poți încerca rețeta de pește gătit ca pe Muntele Athos.

Ingrediente

2 kg epinefel proaspăt (tăiat file)
4 cepe - tăiate mărunt
4 cepe (pentru sosul de ceapă)
6 căţei de usturoi
5 lămâi (sau 250 g de suc de lămâie)
450 g de ulei de măsline
50 g piper negru boabe
sare grunjoasă
o legătură de pătrunjel

Cum se prepară

Peştele se taie file, cu o grosime de aproximativ 5 - 6 cm, fără a îndepărta pielea. Se spală fileurile şi se aşeză într-o strecurătoare vreme de câteva minute. Apoi acestea se sărează cu sare grunjoasă. Se lasă la odihnit vreme de 3 - 4 ore. Este indicat ca peştele să fie astfel preparat din ziua precedentă. În acest caz, păstrăm peştele în frigider (în strecurătoare), aşezând un vas dedesubt în care să se scurgă lichidul, potrivit crestinortodox.ro.

Sucul de ceapă - Se curăţa 4 cepe şi se taie în bucăţi mari. Se adaugă într-un vas cu apă şi se fierb aproximativ o oră. După răcire, conţinutul se mixează folosind blenderul (sau se zdrobeşte cu furculiţa). Acesta este sucul de ceapă.

Se aşază fileurile într-o tigaie încăpătoare astfel încât fundul acesteia să fie complet acoperit. Apoi se aşază tigaia, recomandabil, pe plita încinsă, dacă nu, pe foc. După ce se așază peştele în tigaie, se adaugă deasupra sucul de ceapă, care trebuie să fie rece, şi apoi se adaugă apă rece până când peştele este complet acoperit (dar nu foarte multă, deoarece sosul nu va dobândi grosimea cuvenită).

După ce începe să fiarbă, se adaugă ceapa tăiată mărunt, usturoiul (întreg) şi uleiul de măsline. Adăugaţi boabe de piper şi lăsaţi peştele să fiarbă la temperatură înaltă aproximativ o oră. Când sosul scade, se micşorează temperatura, scuturând frecvent tigaia, pentru ca peştele să nu se lipească. Cu aproximativ 30 de secunde înainte de a opri focul se adaugă sucul de lămâie. Apoi, se adaugă piperul boabe şi pătrunjelul. Se acoperă tigaia cu capacul şi se lasă astfel vreme de 30 de minute.

Folosind o lingură plată, se aşază mai întâi peştele pe platou sau în farfurii, iar sosul se adaugă deasupra. Se serveşte cald, deoarece atunci când se răceşte sosul se întăreşte.

Vezi și: Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 6 august 2021: Schimbarea la Faţă a Domnului - CRUCE ROȘIE

Schimbarea la Faţă a Domnului, 6 august. Rugăciune pentru împlinirea dorinţelor

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel