Rețetă pâine de casă. Cele mai frecvente greșeli și cum să le eviți

Fotografie creată de Skyler Ewing, de la Pexels
Fotografie creată de Skyler Ewing, de la Pexels

Să faci pâine de casă e mai ușor decât credeai. 

Pentru a face pâine de casă, ai soluția aparatelor care frământă și coc sau pur și simplu o poți face în mod tradițional. Îți prezentăm o rețetă de pâine de casă, dar și cele mai frecvente greșeli și cum să le eviți. 

Rețetă pâine de casă 

Ai nevoie de: 

- 1 kg făină;

- 10 g drojdie uscată sau 25 g drojdie proaspătă;

- 2 lingurițe sare;

2 lingurițe zahăr;

- 50 ml ulei;

- 650 ml apă călduță.

Mod de preparare

Cerne făina de două ori înainte de folosire și pune-o într-un lighean. Amestecă drojdia uscată și zahărul sau, dacă folosești drojdie proaspătă, fă același lucru până obții o compoziție similiară smântânii. Adaugă 50 ml apă și o lingură de făină, amestecă bine și lasă se să dospească vreme de circa 10-15 minute. Toarnă peste făină când observi că și-a dublat volumul.

Adaugă apa călduță și sarea și amestecă. Unge mâinile și vasul cu ulei și frământă, aducând aluatul de la margine spre interior. După 5 minute de frământare, începe să trântești aluatul. Acoperă vasul cu folie de plastic și apoi cu un șervet curat și lasă la dospit. Va crește mult mai repede astfel. 

Scoate aluatul pe planșeta sau pe masa pudradată cu făină sau unsă ulei. Împarte aluatul în câte pâini dorești și pune-le în tavă la dospit. 

30 de minute mai târziu, unge pâinea cu ou bătut cu puțină apă sau doar cu apă și presară, dacă vrei, câteva semințe. Bag-o la cuptor, la foc mic, cam 160 de grade C, pentru 10 minute. Apoi, mărește temperatura la 180 de grade C și las-o așa timp de 40 de minute, potrivit cookpad.com.

Cele mai frecvente greșeli când faci pâine de casă. Cum să le eviți 

- Pâinea se surpă după ce a crescut prea mult > făina a fost insuficientă sau ai folosit apă prea caldă;

- Nu a crescut destul, iar pâinea a ieșit îndesață și turtită > făină prea multă;

- Nu a crescut destul > drojdie prea puțină sau ai folosit apă prea rece;

- A crescut prea mult, pâinea se surpă, iar coaja nu se coace suficient > drojdie prea multă;

- Pâinea nu crește suficient > apă prea puțină;

- Pâinea se surpă, nu e coaptă suficient, dar laturile sunt brune > apă prea multă

- Pâinea nu crește destul și coaja nu se coace suficient > făină de calitate necorespunzătoare; 

- Pâinea iese prea crescută > ai pus ingrediente în cantități prea mari;

- Pâinea nu crește destul sau coaja nu e suficient de coaptă > nu ai respectat timpii de lucru, potrivit casa-gradina.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel