Renate Weber: E cert că UE o să plătească nota de plată a euroscepticismului la aceste alegeri

Europarlamentarul Renate Weber, candidatul ALDE pentru un nou mandat în Parlamentul European, a declarat miercuri, la Târgu Mureş, că alegerile din 26 mai sunt cele sunt cele mai importante alegeri din istoria Uniunii Europene de până acum, pe fondul euroscepticismului tot mai pronunţat, şi că este cert că această construcţie europeană va plăti nota de plată la aceste alegeri.

"Cred sincer că sunt cele mai importante alegeri din istoria Uniunii Europene de până acum, pentru că această construcţie europeană - la care eu ţin foarte, foarte mult şi căreia îi doresc să dureze câteva sute de ani - e o construcţie care a adus pacea în Europa, a adus prosperitate cetăţenilor europeni. Şi totuşi, în ciuda acestor mari realizări, observăm că există un val de euroscepticism, care se manifestă tot mai mult în diferite state membre. În România nu este şi e foarte bine că nu este, dar îl vedem foarte clar şi Brexit-ul nu este decât vârful icebergului. Brexit care nu ştim cum se va finaliza, dar este cert că Uniunea Europenă o să plătească nota de plată la aceste alegeri. De ce există acest val de euroscepticism şi antieuropenism? Cred că sunt întrebări legitime. Cred că oricât de mult ţii la proiectul european trebuie să identifici neajunsurile actuale tocmai ca să poţi să propui soluţii de reformare pentru viitor. Este clar că există o parte importantă de populaţie europeană care şi-a cam pierdut încrederea în UE, probabil şi pentru că unele decizii luate la nivelul UE au dezamăgit, Brexit-ul este ceea ce vedem până acum, inclusiv modul în care a fost manageriat acesta este un astfel de eşec", a arătat Renate Weber.

Europarlamentarul şi-a exprimat speranţa ca după votul din 25 şi 26 mai din Europa, la care participă şi britanicii, va exista un răspuns în favoarea Uniunii Europene, iar acest lucru să justifice un nou referendum în Marea Britanie care să schimbe situaţia actuală.

"Dar astea sunt speranţe. Până la urmă vedem că de unde noi am realocat numărul de mandate între cele 27 de state membre, acum am revenit la ceea ce aveam înainte, colegii britanici candidează, vor veni în Parlamentul European, nu ştim pentru cât timp. Sunt multe necunoscute şi cred că oamenii, în general, nu vor să aibă de-a face cu situaţiile acestea de incertitudine. Să sperăm că zilele acestea, la Sibiu, vom vedea şi multe măsuri concrete, dincolo de cuvinte", a afirmat Renate Weber.

Între marile probleme ale Uniunii Europene, Renate Weber a identificat birocraţia excesivă, lipsa de viziune şi faptul că această structură este luată mereu pe nepregătite.

"Avem o birocraţie excesivă la nivelul UE, care a devenit autosuficientă, care a pierdut legătura de fapt cu cetăţenii şi oamenii observă tipul acesta de aroganţă şi sunt nemulţumiţi. Sunt domenii în care decid mai puţin politicienii şi mai mult această birocraţie, care se bucură de stabilitate, politicienii vin şi pleacă. Nu mai vrem ca UE să fie luată tot timpul prin suprindere, de la primăvara arabă, la tot ce se întâmplă în general în lume şi Brexit, totul ne ia prin suprindere, cred că nu este normal şi cred că trebuie să lucrăm un pic mai inteligent", a mai spus candidatul ALDE.

Renate Weber a concluzionat că Uniunea Europeană este bună, este necesară şi nu trebuie confundată niciodată "cu liderii vremelnici, aceştia vor veni şi vor pleca" şi nu trebuie pierdută speranţa că vor apărea şi lideri politici cu viziune.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy