Radu Jude în competiția oficială a Festivalul internațional al filmului de la Karlovy Vary

Peste două zile se deschide cea dea 53-a ediție a uneia dintre cele mai prestigioase întâlniri cinematografice din Europa, cea de la Karlovy Vary. 

Deși cifra 53 nu pare impresionantă, amintesc că festivalul s-a născut în 1946, ca fiind al doilea după Veneția ca vechime, dar nevoit, din 1959, să împartă cronologia cu nou născutul festival de la Moscova, și-a modificat ritmicitatea: o dată la doi. Începând din 1994, odată cu venirea la conducere a unei noi generații de cineaști, regizorul Jiri Bartoska și criticul de film Eva Zaoralova, Karlovy Vary a devenit cel mai important eveniment cinematografic din Europa centrală.

Prezența, de-a lungul timpului, a unor mari personalități ale lumii filmului este o dovadă. Au onorat festivalul Robert De Niro, Robert Redford, Michael Douglas, Richard Gere, Mel Gibson, Judi Dench, Susan Sarandon, Harvey Keitel, John Malkovich, John Travolta, Stephen Frears, Franco Zeffirelli, Carlos Saura, Oliver Stone.

Și în acest an vor fi oaspeți de onoare, printre alții, Terry Gilliam, oscarizații Barry Levinson și Tim Robbins. Preocupat să lanseze sau să ofere o nouă impunătoare tribună unor creatori din zona central-europeană, prin competiția oficială și cea paralelă, The East of the West, festivalul a descoperit și a consolidat nume ce aveau să fie râvnite în circuitul cinematografic internațional. Vedeta competiției actualei ediții se profilează a fi cineastul nostru Radu Jude cu al său "Imi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari," film ce se anunță incitant încă din titlu, o frază dintr-un discurs al lui Mihai Antonescu, căruia ecranul pare să-i opună un răspuns, peste timp.

O parte din numeroasa distribuție, actorii Ioana Iacob, Alexandru Dabija, Alex Bogdan, Ilinca Manolache, monteurul Cătălin Cristuțiu și producătoarea Ada Solomon vor fi alături de Radu Jude în seara premierei ce va avea loc luni, 2 iulie, în cea mai mare sală a festivalului. Amănunte - de la fața locului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel