Predoiu: Ultimii ani au adus în societate un discurs anti-UE şi anti-occident; Aproximativ 90 de miliarde de euro absorbite în 15 ani

Predoiu: Ultimii ani au adus în societate un discurs anti-UE şi anti-occident; Aproximativ 90 de miliarde de euro absorbite în 15 ani - Foto Facebook Cătălin Predoiu
Predoiu: Ultimii ani au adus în societate un discurs anti-UE şi anti-occident; Aproximativ 90 de miliarde de euro absorbite în 15 ani - Foto Facebook Cătălin Predoiu

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, le-a transmis celor care promovează teza că României i-ar fi fost mai bine şi mai uşor fără apartenenţa la UE şi NATO 'să reflecteze' la faptul că ţara noastră a absorbit, în cei 15 ani de la aderare, fonduri europene în cuantum de aproximativ 90 de miliarde de euro. 

'Ultimii ani au adus, din păcate, în societate, un discurs anti - UE şi anti - occident, în general. Se promovează, izolat, ce e drept, teza falsă că României i-ar fi fost mai bine şi mai uşor fără apartenenţa la UE şi NATO, fără relaţia strategică cu SUA. Eu mi-aş dori ca toţi cei care promovează acest discurs iresponsabil, aflaţi într-o credinţă greşită, să reflecteze la două cifre şi o realitate virtuală.', a spus Predoiu.

'După unele date oficiale, România a absorbit, în cei 15 ani de la aderare, fonduri europene de toate tipurile, inclusiv prin programele de subvenţii agricole, în cuantum de aproximativ 90 de miliarde de euro, şi a contribuit cu fonduri de aproximativ 17 miliarde de euro. Faceţi diferenţa! Acestea sunt cifrele, pe lângă activarea altor tipuri de beneficii directe sau indirecte', a declarat Cătălin Predoiu, potrivit unui comunicat transmis, marţi, în cadrul Conferinţei 'Consolidarea şi eficientizarea sistemului naţional de recuperare a creanţelor provenite din infracţiuni'.

Predoiu spune că, 'dacă până acum ceva timp era, poate, greu de înţeles pentru unii cât de importantă este relaţia noastră cu SUA şi apartenenţa la NATO', de aproximativ mai bine de 100 de zile este foarte simplu de priceput, 'este de-ajuns să deschidem televizorul şi să privim buletinele de ştiri care încep cu ororile invaziei Federaţiei Ruse asupra Ucrainei'.

'Dacă ar fi să urmărim efectele benefice ale paradigmei UE-SUA la zona de Justiţie şi aplicare a legii, e de-ajuns să menţionăm toate înnoirile şi modernizările, instituţionale şi legale, şi impactul cooperării în domeniul Justiţiei', a arătat ministrul Justiţiei. 

Citește și - Cătălin Predoiu susține că sistemul penitenciar românesc nu are condiții foarte rele: „Nu este mai prejos decât alte sisteme din Europa”

Sistemul penitenciar românesc a progresat în ultimii ani şi nu este mai prejos decât alte sisteme din Europa, a afirmat miercuri ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, care a avut o întâlnire de lucru cu directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Dan Halchin, şi cu 40 de directori de penitenciare. 

Potrivit unui comunicat de presă, ministrul Justiţiei i-a felicitat pentru "gestionarea eficientă a pandemiei de COVID-19 în mediul carceral, apreciind efortul, implicarea şi măsurile eficiente implementate în 2020, în special, dar şi până în prezent, evitând astfel o criză de proporţii în sistemul penitenciar".

De asemenea, conducerea Ministerului Justiţiei a subliniat necesitatea continuării demersurilor întreprinse în vederea îmbunătăţirii condiţiilor de detenţie şi de lucru, prin raportare la planul asumat în vederea executării hotărârii-pilot Rezmiveş şi alţii împotriva României, care se aplică din 2020 şi a avut ca rezultat extinderea capacităţii de cazare şi modernizarea locurilor de detenţie, cu efect în îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie, se arată în comunicatul MJ.

"Condiţiile din penitenciare trebuie să fie egale pentru toţi”



"Condiţiile din penitenciare trebuie să fie egale pentru toţi, iar respectarea procedurilor şi drepturilor deţinuţilor trebuie să fie stricte. (...) Crescând numărul locurilor de detenţie din penitenciare şi îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie, vom şterge, treptat, imaginea sistemului penitenciar creată prin condamnările la CEDO din anii trecuţi, pentru că acele condamnări au fost pronunţate pentru situaţia existentă la nivelul anilor 2000 - 2010, în prezent, situaţia fiind radical schimbată. Cunosc bine situaţia sistemelor penitenciare din Europa şi pot spune că sistemul românesc a progresat în ultimii ani şi nu este mai prejos decât alte sisteme din Europa, iar aceste progrese vor continua", a afirmat Cătălin Predoiu, citat în comunicat.

El a subliniat că "fiecare director de penitenciar este responsabil, de asemenea, de supravegherea respectării legii şi protejarea drepturilor fiecărui deţinut în parte".

"Conducerea Ministerului Justiţiei va efectua vizite periodice, anunţate şi inopinate, în penitenciare, pentru a verifica permanent respectarea drepturilor deţinuţilor", a precizat ministrul Justiţiei. Vezi continuarea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel